Saját KB bal
Saját KB jobb

Ehet a kutyám görögdinnyét?

Erre a kérdésre határozott igen a válaszunk! A görögdinnye ugyanis nem csak finom, hanem egészséges is a kutyák számára.

A görögdinnye sokunk kedvenc nyári gyümölcse, és a jó hír az, hogy nyugodtan megoszthatod ácsingózó négylábú társaddal, ha előzőleg a magokat és a zöld héjat eltávolítottad. A finom, lédús piros hús nem okoz gondot, de az apró magok és a héj bélproblémákat okozhatnak. Mint minden új élelmiszert, először a görögdinnyét is mértékkel vezesd be a kutyád étrendjébe. Nagy mennyiségben ugyanis hasmenés lehet a vége a dőzsölésnek!

Érdekesség, hogy egyes vélemények szerint a görögdinnye nem is gyümölcs. Az Afrika déli részéről származó növény ugyanis a tökfélék családjába tartozik, így közeli rokonságban áll a cukkinivel és az uborkával, amelyek egyébként szintén alacsony zsír- és kalóriatartalmú, kutyáknak is adható zöldségfélék.

David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra. (Forrás: wikipédia)
A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be Európába.

A görögdinnye B6-, és C-vitamint tartalmaz, illetve az A-vitamin előanyagát, béta-karotint. A gyümölcshúsban sok a cukor. Ásványi anyagtartalma csekély; leginkább kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor van benne. Táplálkozási értéke könnyű emészthetőségében, a gyomor- és bélműködést serkentő és vízhajtó hatásában rejlik. Nyersrosttartalma segíti a vastagbél működését, javítja a közérzetet. Magas nedvességtartalma miatt a nyári hónapokban segíti a szervezet folyadékpótlását.

Tudtad? A görögdinnye piros húsának berepedezése arra utal, hogy a gyümölcs növekedési időszakában ingadozott a hőmérséklet?

Az ilyen repedezett húsú, „lyukas” dinnye is tökéletesen alkalmas emberi és kutyák általi fogyasztásra, de a repedések mentén édesebb, mivel a növekedés során itt koncentrálódott a cukortartalma.

Finom hűsítőt készíthetsz belőle a kutyádnak: DIY Joghurtos kutyafagyi de nyersen, kockára vágva is adhatod neki.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-watermelon/; https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye,
Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...