Saját KB bal
Saját KB jobb

Karomápolás otthon

Karomápolás karanténban

Sok kutyának nem kell különösebb karomápolás, nincs szükségük körömvágásra, mivel eleget sétálnak keményebb felületeken, például betonon, aszfalton, és ez koptatja a körmöket. Az utóbbi hetekben azonban sokunknak nem volt lehetősége sem a megfelelő mennyiségű, sem pedig a megfelelő talajon történő sétához. Az elmúlt két hónapban bőven volt lehetősége a kutyáink karmainak a túlnövésre, még akkor is, ha ez eddig soha nem okozott gondot.

Ha azt hallod, hogy a kutyád karmai kopognak a padlón, akkor elképzelhető, hogy túlnőttek. A túl hosszúra nőtt karom könnyen beakadhat, betörhet. Ez a fájdalmas és kellemetlen sérülés állatorvosi ellátást, esetenként a karom műtéti eltávolítását igényli. Ha úgy látod, kedvenced karma hosszabb az ideálisnál, fordulj állatorvoshoz vagy kutyakozmetikushoz. Ha erre nincs lehetőséged, otthon is megpróbálkozhatsz a pedikűrrel. (Ha rutinos otthoni lábápoló vagy, és a kutyád is partner ebben, az szuper! A legtöbbünknek ez a képesség nincs a birtokában, így inkább óvatosságra buzdítunk.)

„Karomológia”

Sok gazdi irtózik az otthoni karomvágás gondolatától. Jellemzően ez is egy olyan feladat, amelyet inkább rábízunk a kutyakozmetikusra vagy az állatorvosra. A kutya karma ugyanis jóval érzékenyebb, mint az emberi köröm, és egy rossz mozdulat, vagy túl nagy vágás könnyen sérülést okozhat. Különösen a sötét karmú kutyák esetében fontos az óvatosság, hiszen az ő esetükben egyáltalán nem látjuk, hogy meddig tart az úgynevezett „kwik”, ami egy vérrel és idegekkel ellátott terület. Ha túl nagyot vágunk a karomból, és belevágunk ebbe a részbe, az nem csak fájdalmas és erősen vérző sérülést eredményez, de fertőzésveszélyes is.

Tudnunk kell, hogy az elevenrész a karommal együtt nő. Minél inkább hagyjuk, hogy a karom túlnőjön, annál kevésbé fogjuk tudni rövidre vágni később. Csak fokozatos koptatással, vágással érhető el, hogy az elevenrész visszahúzódjon.

Otthoni karomápolás

Az otthoni karomvágáshoz használj speciálisan erre a célra készült eszközt, ne próbálkozz az emberi körömcsipesszel, ollóval. Először ismertesd meg az eszközt a kutyával, hagyd, hogy megszagolja. Ha nyugodtan tudsz közelíteni és nem kapja el a lábát, akkor fektesd vagy ültesd le, amelyik kényelmesebb nektek. Mindig csak egy kis darabot, legfeljebb 1-2 mm-t kurtíts a karmokon. A helyes technikáról számos videót találsz a YouTube-on.

Ha ódzkodsz a vágószerszámok használatától, le is reszelheted a karmokat. Ez a folyamat nyilván lényegesen időigényesebb, mint a vágás, viszont sokkal biztonságosabb és a kutyádnak is stresszmentesebb. Nem kell egyszerre végezned az összes karommal, többször is nekifuthatsz, amikor kutyád éppen nyugodtabb hangulatban van. A reszeléshez készíts a kutya mancsa alá egy törölközőt, hogy könnyebb legyen eltakarítani a lereszelt anyagot.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: fourpaws.com; Sheila Natúrkozmetikum YouTube; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...