Saját KB bal
Saját KB jobb

Kína medveepét ajánl a vírus kezelésére, több ezer medvét ítélve ezzel halálra

Állatvédők óriási felháborodása miatt került fókuszba a lista, hiszen egy ilyen tradicionális gyógymód ajánlása Kínában felér egy receptre felírással. A kínaiak hisznek a népi gyógymódokban, melyek kulturális örökségük részei. A medveepét már a 8. században is használták epe- és májbetegségek kezelésére, valamint szintetikus kábítószer előállítására is alkalmas. A listát mindössze 3 héttel azután tették közzé, hogy a COVID-19 vírus miatt teljes tilalmat vezettek be a vadállatok kereskedelmére és fogyasztására az országban.

Jelenleg még nincs gyógymód

A WHO (World Health Organization) egyértelműen állítja, hogy jelen állás szerint a koronavírusra nem létezik sem gyógymód, sem oltás. Természetesen gőzerővel dolgoznak a kutatók és vannak már biztató jelek vakcina gyártására, de a Kína által megjelölt módszerek egyike sem nevezhető gyógymódnak. A medveepe ursodiol-savat tartalmaz, a belőle készített Tan Re Qing ijenkciót felső légúti megbetegedésekre szokták használni a kínai gyógyítók. A Minnesota Egyetem kutató orvosa, Dr Clifford Steer professzor szerint viszont ez a szer nem hatékony a koronavírussal szemben.

Az orvoslás számára felhasználhatók a vadállatok

Kínában először 1989-ben fogadták el azt a törvényt, mely lehetővé teszi olyan vadállatok értékesítését és felhasználását, melyeket az orvosi tradíció szerint emberi gyógyításra tudnak használni. Így lehetnek legálisak a medveepe farmok, ahol tilos vadon élő medvéket „használni” és a medveepe importja is be van tiltva. Az ominózus lista azonban beindította a kereskedőket, elindultak az illegális kínai medveepe csapolások és elindult a vadon élő medvék befogása. Laosz, Vietnám és Észak-Korea medveepe telepeiről pedig beindult az illegális import.

Kegyetlen csapolási folyamat

Egy medveepe farmon vagy telepen hosszú évekig tartják az állatokat kis ketrecekben, ahol tulajdonképpen csak vegetálnak. A csapolás az epehólyagon keresztül történik, egy bevezetett katéteren keresztül szívják le az epefolyadékot. A medvéknek ez folyamatos szenvedést jelent, sokszor elfertőződnek a nyitott sebek. Az így nyert epefolyadék pedig a többnyire szennyezettek, ami a fogyasztó egészségére is veszélyt jelenthetnek.

Nem tradíció, hanem kuruzslás

Kínában a növényi alapú tradicionális gyógyítás évszázadokra vezethető vissza. Egészen az 1900-as évekig erre alapozták az egészségügyi ellátást. Ezeket a hagyományos gyógymódokat a WHO 2018-ban regisztrálta, mint az ország kulturális örökségének részét. A vadállatok testrészeit és a belőlük nyert hatóanyagok nagy része azonban kuruzslás és kimondottan veszélyes az állatokra és az emberekre is. Érthetetlen tehát Kína ellentmondásos intézkedése, hiszen így hiába tiltják be a vadállatok kereskedését, az illegális tevékenység már most felvirágzóban van.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: nationalgeographic.com

Cover: Roberto Schmidt, AFP/Getty

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...