Saját KB bal
Saját KB jobb

Vigyázzunk a sünikre!

Óvatosan bolygassuk a lombhalmokat, rőzserakásokat – vigyázzunk a sünökre! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a sünök védelmére hívja fel a figyelmet.

Az éjszakai életmódot folytató keleti sün előszeretettel választja nappali búvóhelyül, illetve téli álomra a kertekben, parkokban felhalmozott lombkupacokat, rőzserakásokat. A nőstények itt ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok, akár teljes családok pusztulását okozhatja.

A sünök védelme érdekében azt ajánlják, hogy ne vasvillával, hanem valamilyen szerszám nyelével, fentről lefelé haladva forgassuk át a halmot, az alapi részen pedig még óvatosabban, akár kesztyűs kézzel dolgozva, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

Különösen óvatosnak kell lenni a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy soha ne gyújtsuk fel az ilyen rakásokat!

sün

Az MME közleménye arra is felhívja a figyelmet, ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük el nevelgetni őket, mindenképp pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat.

A gallyrakás megszüntetésével érdemes legalább négy-öt hetet várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra. Amennyiben erre nincs lehetőség, érdemes kis méretű kutyaházhoz hasonló, mesterséges „süngarázst” beszerezni, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

Forrás: Magyar Madártani Egyesület

Fotó: Orbán Zoltán

Indexkép: pexels.com

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...