Saját KB bal
Saját KB jobb

Eutanázia helyett örökbefogadás lehet a kísérleti állatok sorsa?

Az örökbefogadható állatok között szerepel a kutya, a macska, a nyúl és a tengeri malac is.

Szomorú, hogy erről még mindig beszélni kell, de ennek a döntésnek a következtében legalább a jobb jövő reménye csillan fel a gyógyszerkísérleteket elszenvedő állatok egy része előtt.

„A kísérleti állatok egy része örökbefogadható lesz a kísérletek lejárta után.” – jelentette be az FDA, az Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal az USA-ban.

Az Hivatal közleménye szerint az érintett állatok első csoportja már úton van, vagy meg is érkezett az őket fogadó menhelyekre. A gyógyszerkísérletekben alkalmazott, és azokat túlélő állatokra eddig eutanázia várt, de mostantól az egészséges kutyák, macskák, nyulak és tengeri malacok, illetve néhány haszonállat „szabadon távozhat”.

Arról persze nem szól a fáma, hogy mi lett azokkal, akik nem felelnek meg a kritériumoknak, mivel belehaltak a kísérletekbe vagy olyan súlyos egészségkárosodást szenvedtek, amellyel nem bocsáthatók szabadon. Természetesen felmerül a kérdés, hogy egy laboratóriumi körülmények között töltött élet után milyen örökbefogadási esélyek állnak a kísérleti állatok előtt? Nem beszélve arról, hogy ez egy folyamatos ördögi kör, aminek véget kellene vetni, és ezt csak az állatkísérletek betiltásával lehet.

Az FDA egyébként nem saját jószántából döntött az új irány mellett, hanem a nemrég elfogadott „AFTER” törvénymódosítás hatására. Az Animal Freedom from Testing, Experiments and Research (AFTER) Törvény 2019-ben, Susan Collins szenátor javaslatának elfogadását követően lépett életbe. A törvény kötelezi a szövetségi laboratóriumokat, hogy bizonyos állatokat „menhelyeken és állatotthonokban helyezzenek el, miután a rajtuk folytatott kísérletek befejeződtek”.

Forrás: The Independent; Kép: pexels.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...