Saját KB bal
Saját KB jobb

[VIDEO] Ausztrál katonák ápolják szabadnapjukon a tűzből mentett koalákat

Bár az esőzések sokat segítettek az ausztrál bozóttüzek visszaszorításában, még mindig sok helyen ég a bozót és egyre több megégett vagy füstmérgezést szenvedett állatot ápolnak a menhelyeken.

Az ausztrál bozóttüzek az utóbbi évek legpusztítóbb katasztrófáját jelentik mind a lakosság, mind a vadon élő állatok számára. 2019-ben nagyon hamar és rekord meleggel érkezett a nyár Ausztrália keleti részére, ahol soha nem látott bozóttüzek alakultak ki és pusztítottak hónapokon keresztül.  Félmillió hektáron égett a bozót, 28 ember halt meg a tüzekben, több ezer ház semmisült meg és becslések szerint csaknem egymilliárd állat pusztult el.

Végre megérkezett az eső

Január 16-án számoltak be először olyan számottevő esőzésről, mely valóban segítette a tüzek megfékezését és a tűzoltók munkáját. Azóta pedig szerencsére tovább folytatódtak az esőzések, így egy kicsit fellélegezhettek a lakosok és az őket védő katonák, tűzoltók. Az okozott károk helyreállítása rengeteg időbe, erőforrásba, pénzbe fog kerülni és mindenhol elkél a segítség. A tűzből mentett állatok gondozása és ellátása óriási terhet ró a menhelyekre, állatkórházakra. Ilyen mennyiségű sérült állat gondozására nem lehet felkészülni. Erőn felül teljesítenek hónapok óta az orvosok és ápolók, hiszen ezek az állatok folyamatos gondozást ás ápolást igényelnek.

Szabadnapos katonák segítenek a gondozásban

Az ausztrál hadsereg 9. dandárja tett közzé pár hete fotókat arról, ahogy szabadnapos katonái a Cleland Wildlife Park kórházában segítenek az ápolóknak a koalák etetésében. Mivel a legtöbb koala légúti és nyelőcső sérülést is szenvedett így sokukat csak cumisüveggel lehet etetni egyesével, ez viszont nagyon sok időt vesz igénybe.

Szabadnapos katonák segítenek a koalák ápolásában. Fotó:
Szabadnapos katonák segítenek a koalák ápolásában. Fotó: www.facebook.com/9BdeAusArmy
Nem csak a koaláknál segítenek

Az ausztrál katonák jelenleg elsősorban tűzvédelmi feladatokat látnak el, szabadidejükben pedig önkéntes alapon járnak az állatkórházba és segítenek az állatok ápolásában.  Az esőzéseknek is köszönhetően már több mint 30 régióban kialudtak a tüzek, de a munka nem áll meg. A katonák szinte mindenhová ki vannak vezényelve, segítik a lakosságot otthonaik helyreállításában, a természeti károk felszámolásában és helyreállításában. Az elhivatottságukat jelzi, hogy még szabadnapjukon sem pihennek, hanem jó részük önkéntes segítségnyújtóként dolgozik az állatkórházban.

Ausztrál katonák segítik az erdő helyreállítását

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás, fotók: Facebook.com/9BdeAusArmy

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...