Saját KB bal
Saját KB jobb

Sussex történelmi döntése: betiltották a halászatot környezetvédelmi okokból

Anglia déli megyéjében természetvédelmi okokból tiltották be a húzóhálós halászatot, azonnali hatállyal.

A halászatot muszáj felfüggeszteni egy jó időre David Attenborough „Help Our Kelp” (Mentsük meg a moszatokat) kampánya szerint, mely a tengeri növények és élőlények védelmére hívja fel a figyelmet.

Döntés a környezetért

Angliában elsőként hozott meg a megyei tanács egy olyan fontos döntést, mely gazdaságilag talán kedvezőtlen, de hosszú távon a környezetet védik. Teljes mértékben betiltották a part menti vonóhálós halászatot, így több mint 300 km2-es szakaszt védve meg a káros halászati tevékenységtől. A tilalomnak köszönhetően a tervek szerint rövid idő alatt képes regenerálódni a víz alatti növényzet, a jelentős szereppel bíró moszat és élővilág, mely így nagy mennyiségű szén elnyelésére lesz képes, ezzel enyhítik az éghajlatváltozás bizonyos hatásait.

A halászat okozta károk enyhítése

A modern húzóhálós halászat mára súlyos károkat ejtett a moszat állományban, a nem szelektív halászat pedig egyes fajok túlhalászását, eltűnését okozta, valamint súlyosan károsították a tengerfenék területét is. Emellett a kotróhajók és a viharkárok is jelentős pusztítást okoztak a part menti élővilágban. A halászati tilalom tulajdonképpen egy hosszútávú újratelepítési program kezdete, mely példamutató az egész világ számára. 

A húzóhálós (trammel nets) halászat

A húzóháló nem csak a moszatokra és a tengeri növényzetre károsak rendkívüli módon. Különleges kiképzésüknek köszönhetően nem lehet belőlük szabadulni. A hálófal  3 rétegre van osztva. A középső finomabb szemcséjű haló 2 nagyobb szemű hálórész között helyezkedik el.  Halászat közben a háló a fenéken le van horgonyozva, a tetején pedig szabadon úszik, így képes függőlegesen úszni. A középső hálórész lazább, mint a szélsők, így biztosítja a halak belegabalyodását.

A moszatok szerepe az éghajlat változásban

Az egészséges moszat telepek ugyanolyan hatékonyan tudják felszívni és elzárni a szén-dioxidot, mint az erdei területek. Sőt egyes mérések, vélemények szerint hatékonyabbak mint a szárazföldi erdős területek. David Attenborough kampánya erre hívja fel a figyelmet, szerinte ezeknek a tengeri növényeknek a védelme és újratelepítése hatalmas jelentőséggel fog bírnia  klímaváltozás tüneteinek enyhítésében. Ezen kívül a tengeri moszat a fenntartható gazdaságban is komoly szerepet kaphat, ehető csomagolást lehet belőle készíteni és a vegán értrend egyik fontos alapanyaga lehet belőle. 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Fotó: livekindley.com , halaszat.blog.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...