Saját KB bal
Saját KB jobb

A bálnák megdöbbentő szerepe az éghajlatváltozásban

A legújabb kutatások szerint a bálnák szerepe kiemelkedő lehet az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb kutatása szerint nemcsak állatvédelmi okokból kellene sokkal nagyobb figyelmet szentelni a bálnapopulációkra, hanem azért is, mert kiemelkedő szerepük lehet a globális felmelegedés mértékének csökkentésében. Jelentésük szerint a szén-dioxid feldolgozásában és a szén megkötésében egy bálna több ezer fával ér fel. A bálnák ugyanis  elképesztő mennyiségű, akár 33 tonna szenet is képesek megkötni szervezetükben életük során, egy fa „csak” nagyjából 20-22 kilogrammot évente. Az IMF tehát a bálnapopulációk számának visszaállításában és fokozott védelmükben látja az egyik lehetséges megoldást a levegőbe jutó szén-dioxid semlegesítésére.

A bálnák szerepe pótolhatatlan

Az ipari méretű vadászat miatt a bálnapopulációk száma évszázadok óta csökken, mely nagy mértékben hozzájárulhatott a globális felmelegedéshez, hiszen számuk drasztikus csökkenésével nagy mértékben csökkent az általuk feldolgozott szén-dioxid mennyisége is.

Számításaik szerint ha a bálnák száma a mostani 1,3 millióról visszaállna a drasztikus csökkenés előtti 4-5 millióra, az nagyjából olyan hatással lenne a környezetre, mintha 2 milliárd kifejlett, érett fával lenne több a földön.

A jelentés egyértelműen kijelenti, hogy a bálnák szerepe pótolhatatlan az éghajlatváltozás enyhítésében, így védelmüket globális stratégiai célként kell kezelni. Véleményük szerint ezt a törekvést a párizsi klímaegyezménybe is iktatni kell, és az egyezményt aláíró 190 országnak is kiemelten kell foglalkoznia a bálnák védelmével.

Ez a törekvés azonban számos gazdasági és politikai érdekbe ütközik így a populációk növelése, a bálnavadászatok betiltása jelentős és nagyon széles összefogást, koordinációt igényelne. Az első lépés megszületett, az IMF jelentése egyértelmű tényekkel alátámasztott iránymutatást ad változtatásra.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: imf.org

Cover foto: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...