Saját KB bal
Saját KB jobb
Volodymyr Burdiak/Shutterstock

Végre a zsiráfok is védelmet kapnak a nemzetközi kereskedelemben

Az elmúlt évtizedben csak az Egyesült Államokba több mint 4000 zsiráf testrészeit importálták anélkül, hogy ezeket az állatokat bármilyen egyezmény védte volna a vadászattól.

1985 óta a zsiráf populáció 36-40 százalékkal csökkent a vadonban. Jelenleg nagyjából 68 ezerre becsülik a számukat. Régóta erősen csökkenő tendenciát mutat a számuk, mégsem kerültek ezidáig semmilyen komoly védelem alá két alfajuk kivételével. A zsiráfok nagyjából ugyanannak a veszélynek vannak kitéve, mint az elefántok, orrszarvúak. Folyamatosan veszítik el élőhelyüket az emberi behatolásnak köszönhetően és orvvadászok ölik meg őket egy-egy testrészük miatt.

Az elefánt orvvadászat szorosan összefügg a zsiráfok irtásával is, általában azok az orvvadászok, akik értékes elefánt agyarakat szeretnének „begyűjteni”, egy-egy ilyen vadászat alkalmával zsiráfokat is elejtenek, mellékes zsákmányért melyek nagy része az Egyesült Államokba kerül.

A CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) végre észbe kapott és védelme alá vonta a zsiráfokat. Nem született ugyan teljes tilalom a vadászatukra, de szigorú szabályozás alá vonják a zsiráf hús, szőr és csont importját.

Természetesen az lenne az ideális és az állatvédők célja, hogy teljesen betiltsák a zsiráfok vadászatát, de egyelőre ezzel az előrelépéssel kell beérnünk. A mostani intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy a zsiráfok vadászata és importja ne nyom nélkül és szabályozás nélkül történjen és a faj fennmaradását ne veszélyeztesse.

A CITES mostani besorolása a szakértők szerint már elegendő ahhoz, hogy a zsiráfok számának rohamos csökkenését megállítsák.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: cites.hu, onegreenplanet.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...