Saját KB bal
Saját KB jobb
onegreenplanet.com

Ami felmegy, az le is jön – avagy a lufik gyilkos élete

Eljött az idő, hogy a szívószálak után a lufikat is elfelejtsük örökre.

Ahol lufi van, ott éppen valami nagyon jó dolog történik. Születésnap, esküvő, megnyitó – valami, aminek  nagyon örülünk és a jeles napot vagy eseményt a legszebb módon szeretnénk megünnepelni. Szinte kötelező elem az ilyen ünnepségeken a lufi, mely valóban vidámmá és ünnepivé teszi a hangulatot. Azt sem felejti el senki, gyerekként milyen ámulattal néztük a magasba szálló lufit és jól megsirattuk, ha véletlenül engedtük el a nehezen beszerzett héliumos ballont.  A majálisra még napokig emlékeztetett a szoba plafonjáról lenéző luficsodánk. Aztán a héliummal együtt a csoda is oda lett és ment a kukába.

Kicsit furcsa belegondolni, hogy ezek a lufik a képen 1985-ből még mindig velünk vannak, hiszen bárhol is landoltak, nem bomlottak le. Szerencsésebb esetben a kukában végezték, de abszolút elképzelhető, hogy a Dunában, egy közeli erdőben vagy tisztáson lelték halálukat. És ott is maradnak hosszú hosszú évtizedekre.

Nehéz ilyen szemmel nézni a lufira, de azon túl, hogy elképesztő módon szennyezi a környezetet, könnyen okozhatja állatok halálát is. Amikor elengedünk egy lufit, azzal nem csak műanyagot szemetelünk, de veszélyeztetjük az élővilágot is.

A latex lufit gyártók azt állítják, hogy az ő termékük egy idő után a légtérben apró darabokra hullik és így esik vissza a földre, kevesebb veszélyt okozva ezzel. Az igazság ezzel szemben az, hogy akármilyen kicsi darabokban is kapjuk vissza, ugyanúgy szennyezzük vele a környezetet, sőt az apró darabokat kisebb állatok is meg tudják enni.

Amikor egy ilyen kis darab lufi például egy óceánban vagy tengerben landol, pont olyan formát ölt a halak és teknősök számára, mintha egy medúza lenne. Az állatok megeszik, a műanyag pedig a legtöbb esetben elzárja az emésztőrendszert és hosszú, szenvedéssel teli haláltusát okoz.  Szárazföldön is hasonlóan járnak az állatok, ha megeszik a darabokat és a lufi zsinórja is nagyon veszélyes, könnyen beletekeredhetnek mely fulladáshoz, madaraknál láb- és szárnytöréshez is vezethet.

Bár egyre több országban kampányolnak már a lufik betiltásának törvénybe iktatásáért, nem kell megvárni amíg jogszabály védi meg az állatokat és a növényeket a lufiktól.

Hiszen te döntesz. Lufi, vagy nem lufi?

Ezen az oldalon további hasznos információkat találsz a témában.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: balloonsblow.org

Fotó: fortepan.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...