Saját KB bal
Saját KB jobb

Tényleg létezik a fekete kutya szindróma?

Sokak számára meglepő lehet, de a fekete kutyák – bármennyire aranyosak, okosak vagy hűségesek is legyenek – gyakran nehezebben találnak gazdára a menhelyeken. A jelenségnek még neve is van: „Black Dog Syndrome” (fekete kutya szindróma). Ez azt jelenti, hogy a fekete színű kutyák általában hosszabb időt töltenek a menhelyeken, és kisebb eséllyel találnak örökbefogadó családot. Ez a probléma annyira elterjedt, hogy minden évben megtartják a Fekete Kutyák Világnapját, hogy felhívják a figyelmet erre a jelenségre.

Sötét színük miatt sokkal nehezebb őket jól lefotózni, így az interneten, menhelyi adatbázisokban vagy közösségi médiában kevésbé tűnnek ki.

Gyakran egy árnyékosabb képen az arcuk részletei elvesznek, és kevésbé keltik azt a „szeretnivaló” benyomást, mint világosabb színű társaik. A színek pszichológiai hatása is szerepet játszhat: a fekete színt egyes kultúrákban gyakrabban kapcsolják negatív érzésekkel, például félelemmel vagy agresszióval. A filmekben és a popkultúrában is gyakran a sötét színű kutyák jelennek meg „rosszfiúként” vagy félelmet keltő állatokként, ami tovább erősíti ezeket az előítéleteket.

Statisztikai adatok is megerősítik ezt a tendenciát. Egyes menhelyi felmérések szerint a fekete kutyák a teljes állomány akár 30 %-át is kitehetik, és a legtöbb esetben hosszabb ideig várnak gazdára, mint más színű társaik. Az American Kennel Club egyik tanulmánya szerint az örökbefogadó családok hajlamosabbak világosabb színű kutyákat választani, még akkor is, ha a kutyák természetében a szín nem jelent különbséget.

A fekete kutyák hátrányos helyzetének egyik további oka lehet a méret és az arcvonások. Sok fekete kutya nagyobb testalkatú, ami miatt az emberek gyakran félnek tőlük, különösen, ha maszkulin arcvonásokkal rendelkeznek. A menhelyi dolgozók szerint viszont gyakran ezek a kutyák rendkívül nyugodt, barátságos és ragaszkodó társak.

A menhelyeken korra, nemre és színre való tekintet nélkül minden kutya vágyik a szerető gazdira. Ha kutyát keresünk, a külső megjelenés, az első benyomás is fontos. De vegyük a fáradságot, és beszélgessünk a kutyák gondozóival. Ők segíthetnek, hogy akár olyan kutyust is észrevegyünk, akinek nem olyan szerencsésen elkapott a profilképe. Minden kutya megérdemli az esélyt egy szerető otthonra, függetlenül a színétől. A fekete kutyák ugyanolyan szeretetteljesek és hűségesek lehetnek, mint bármely más színű társuk. Ismerd meg őket személyesen, mert lehet, hogy épp egy fekete kutya lesz az, aki örökre megváltoztatja az életed.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Bianca Beltrán: https://www.pexels.com/photo/man-holding-two-little-dogs-15644497/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...