Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Becky Phan on Unsplash

Újabb állam tiltja be a vadállatok cirkuszi szerepeltetését az USA-ban

Így már 11 tagállamban nem tolerálják a törvényhozók sem az egzotikus vadállatok cirkuszi szerepeltetését.

Massachusetts-ben a törvényhozás megszavazta az egzotikus vadállatok cirkuszi szerepeltetésének tilalmát. Ez a döntés mérföldkő az állatjogokért folytatott küzdelemben, és példaértékű lehet más államok számára is.

Az egzotikus állatok cirkuszi szerepeltetésének vége

A Massachusetts-i törvényhozás nemrég elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely tiltja az egzotikus állatok – például elefántok, nagymacskák és más vadállatok – cirkuszokban való használatát. Az állatvédők évek óta tartó erőfeszítése tehát ebben az államban is eredményre vezetett. A javaslat a képviselőházban egyhangú támogatást kapott, és most Maura Healey kormányzó aláírására vár.

A cirkuszokban tartott egzotikus állatok általában olyan körülmények között élnek, melyek egyáltalán nem biztosítják természetes szükségleteiket. Emellett pedig olyan mutatványokra kényszerítik őket, amelyek gyakran félelmet vagy fájdalmat okoznak számukra. Az állatvédők éppen ezért régóta küzdenek az ilyen típusú előadások megszüntetéséért világszerte kisebb-nagyobb sikerrel.

Az Egyesült Államokban a most már 11-re emelkedett állam mellett  több mint 150 helyi közösség is betiltotta a vadállatok cirkuszi használatát. Ez a tendencia jól mutatja, hogy a társadalom egyre inkább tudatában van annak, milyen szenvedéseket okoz az állatok szórakoztatóipari szerepeltetése. Az állatvédők abban reménykednek, hogy ez a lépés további reformokat indíthat el országos szinten. Kalifornia, New York és New Jersey már betiltotta az egzotikus állatok szerepeltetését a cirkuszokban, és az állatvédők célja, hogy egy egységes, országos szabályozás jöjjön létre, amely védi az állatokat a kegyetlen bánásmódtól.

Országos szintű tiltást szeretnének

Az állatvédők következő nagy célja tehát a Traveling Exotic Animal and Public Safety Protection Act (TEAPSPA) elfogadása, amely országos szinten tiltaná be az egzotikus állatok cirkuszi szerepeltetését, elsősorban az utazó cirkuszokra koncentrálva.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheAnimalrescuesite

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...