Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Jessica Weiller on Unsplash

Közösségi alapú fajvédelem Nepálban – példamutatásból jeles!

Új korszak kezdődött Nepálban, a vöröspandák megmentésére a helyi közösség hozott létre védett területet. 

Nepál keleti határán, egy festői dombos városban, Ilamban, történelmi lépés született: a helyi közösség elsőként hozta létre az országban azt a védett területet, amely kifejezetten a vöröspandák (Ailurus fulgens) megóvására irányul. A Puwamajhuwa terület, amely 116,21 hektárnyi buja, zöld erdőséget foglal magában, mostantól két közösségi erdőre épülő védett övezetként szolgál. Ez az övezet Ilam város irányítása alatt áll, és célja, hogy biztosítsa a vöröspandák számára szükséges életteret és biztonságot.

Közösségi védelem: az új remény

„A vöröspandák nemcsak veszélyeztetett fajok, de rendkívüli szépségükkel is kitűnnek a vadon élő állatok közül” – mondta Kedar Thapa, Ilam polgármestere. Thapa szerint a vöröspandák védelme nemcsak az állatok megóvását szolgálja, hanem jelentős szerepet játszhat az ökoturizmus fellendítésében is. „Ez a védett terület egy jelentős mérföldkő lehet Nepál számára az ökoturizmus népszerűsítésében, miközben hozzájárul a helyi közösségek gazdasági jólétéhez.”

A vöröspandák számos veszéllyel néznek szembe, beleértve az élőhelyek elvesztését, az illegális csapdázást és az orvvadászatot. Az erdőirtás, az ellenőrizetlen úthálózat kiépítése és a vízerőmű projektek tovább csökkentik a már amúgy is veszélyeztetett élőhelyeket. Nepálban jelenleg mindössze 500 vöröspanda él vadon, miközben a világon kevesebb mint 15 000 példány maradt fenn.

Egy évig dolgoztak az előkészítésen

A vöröspanda-védelmi terület létrehozása egy évnyi előkészítő munka eredménye, melynek során a helyi közösségnek többek között a szükséges jogi kereteket kellett kidolgoznia. Az új szabályozás értelmében a területet a helyi erdőtörvények szerint védik, célzottan a vöröspandák és élőhelyük megőrzése érdekében. A közösségi erdőhasználói csoportok és helyi érdekeltek – beleértve az őslakosokat és a pásztorcsaládokat is – aktív szerepet vállalnak a védett terület kezelésében. A vöröspanda-védelmi terület irányítását egy, a polgármester vezetése alatt álló bizottság felügyeli, amely feladata a kezelési terv kidolgozása és végrehajtása.

Ez a kezelési terv kiterjed a vöröspandák élőhelyének megőrzésére, az erdőtüzek megelőzésére, az invazív fajok elleni védelemre, valamint a kutatásra, monitoringra és az ökoturizmus népszerűsítésére. A helyi közösségek közvetlen részvétele nemcsak a természetvédelem növeli, hanem biztosítja a helyiek gazdasági és társadalmi jólétét is.

„Ez példaértékű munka a helyi kormányzat részéről” – nyilatkozta Haris Chandra Rai, a Red Panda Network nevű nemzetközi természetvédelmi szervezet programfejlesztési menedzsere. Rai szerint a természetvédelem nem könnyű feladat, és rengeteg időt és energiát igényel, de a közösségi összefogás révén elérhető a siker.

A vöröspanda-védelmi terület létrehozása jelentős lépés Nepál és a világ természetvédelmi erőfeszítéseinek történetében. Ez a kezdeményezés példaértékűen mutatja be, hogyan képesek a helyi közösségek összefogni és saját kezükbe venni a jövőjüket, miközben megóvják a Föld egyik legkülönlegesebb faját.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...