Saját KB bal
Saját KB jobb
Image by Alexandr Ivanov from Pixabay

Elsősegély túlhevült vagy hőgutát kapott kutyák számára

A nyári meleg napok során a házi kedvencek, különösen a kutyák, különösen ki vannak téve a túlhevülés és a hőguta veszélyének.

Fontos, hogy a gazdik tisztában legyenek a hőguta jeleivel, az azonnali teendőkkel és a megelőzés módjaival, hogy megvédjék négylábú barátaikat a súlyos egészségkárosodástól.

Mik a hőguta jelei a kutyáknál?

A hőguta egy súlyos állapot, amely azonnali beavatkozást igényel. Az egyik legjellegzetesebb tünet az erős lihegés, mivel a kutyák lihegéssel szabályozzák testhőmérsékletüket. Ha ez szokatlanul intenzívvé válik, az hőguta jele lehet. További jelek a túlzott nyáladzás, a gyors szívverés, valamint a gyengeség és letargia, amikor a kutya nehezen mozog, vagy egyáltalán nem akar felkelni. A szédülés vagy ájulás, a koordinációs problémák és az íny színének megváltozása is figyelmeztető jelek lehetnek. Ha az íny vörös, kék vagy szürkés árnyalatú, az oxigénhiányra utalhat. Emellett a hányás vagy hasmenés, amelyek akár vérrel is járhatnak, szintén súlyos tünetek.

Mit kell tenni, ha a kutya túlhevült?

Ha a gazdi észleli a túlhevülés vagy a hőguta jeleit, azonnali beavatkozás szükséges. Az első lépés, hogy a kutyát hűvös helyre vigyük, lehetőleg árnyékba vagy légkondicionált helyiségbe. Ezt követően fokozatosan hűtsük a kutyát nedves törölközőkkel vagy hideg vízzel. Kínáljuk a kutyát friss, hűvös vízzel, de ne erőltessük az ivást. Ellenőrizzük a kutya testhőmérsékletét. A normál testhőmérséklet 38,3-39,2 Celsius fok között van. Ha 40,5 Celsius fok fölött van, azonnal hívjunk állatorvost. Még akkor is, ha sikerült csökkenteni a kutya hőmérsékletét, az állatorvosi vizsgálat elengedhetetlen a további komplikációk elkerülése érdekében.

Mit ne tegyünk hőguta gyanúja esetén?

Ne használjunk jéghideg vizet, mert a túl hideg víz alkalmazása sokkot okozhat a kutya szervezetében. Ne erőltessük az ivást, ha a kutya nem akar inni, mert félrenyelhet. Ne hagyjuk abba a hűtést túl hamar, folytassuk a kutya hűtését, amíg a testhőmérséklete normalizálódik. Ha a kutya jobban van, akkor is vigyük el állatorvoshoz, egy kivizsgálásra.

A hőguta esetében is a megelőzés a legjobb módszer. Egy kis odafigyeléssel és gonoskodással meg lehet előzni, hogy kutyáink túlhevüljenek a nyári kániklában. Biztosítsunk elegendő árnyékot és friss vizet a kutya számára, kerüljük a fizikai aktivitást a forró időszakokban, és soha ne hagyjuk a kutyát zárt térben vagy autóban. Ha lehetséges, sétáltassuk a kutyát a kora reggeli vagy késő esti órákban, amikor a hőmérséklet alacsonyabb. Rendszeresen ellenőrizzük a kutya állapotát, különösen a forró napokon, és figyeljünk a hőguta jeleire.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: PetMD

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...