Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by maxx ❄ on Unsplash

Új csodafegyver az orvvadászok ellen: elektromos kerékpár

Az orvvadászok elleni küzdelemben egyre nagyobb szerepet kapnak az elektromos kerékpárok. Ezekkel a speciális bringákkal hatékonyabban tudnak járőrözni a vadőrök, mint motoros járművel, vagy gyalog.

A masszív gumiabroncsokkal, első és hátsó felfüggesztéssel, valamint erős elektromos motorokkal felszerelt kerékpárok igencsak hatékonynak bizonyulnak a vadonban. Egyetlen töltéssel akár 90 mérföldet is megtehetnek, ami jelentős előnyt jelent a hagyományos járművekkel szemben. A forradalmi újítást a Wild Bike Foundation próbálta meg elsőként integrálta a természetvédelmi erőfeszítésekbe. Az alapítvány célja, hogy hatékony és fenntartható módot biztosítson a természetvédőknek a nagy területek járőrözésére.

Csendes és hatékony járőrözés

Az elektromos kerékpárok legnagyobb előnye a hagyományos járművekkel szemben a csendes működésük. A motorkerékpárok hangja már messziről figyelmezteti az orvvadászokat, lehetőséget adva nekik a menekülésre. Az elektromos kerékpárok viszont hang nélkül közlekednek, ami jelentős taktikai előnyt jelent az orvvadászat elleni műveletekben. A speciális kerékpárok nemcsak csendesek, hanem napelemes töltési lehetőséggel is rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy a kerékpárok elektromos infrastruktúra nélkül is működhessenek távoli területeken. Kifejezetten az orvvadászat elleni küzdelemre vannak tervezve, biológiailag lebomló polimer sárvédőkkel vannak ellátva és magas hőmérsékletekre optimalizált szoftverekkel működnek.

Vannak azonban hátrányai is

Bár az elektromos kerékpárok bevezetése igen ígéretesnek tűnik, akadnak komoly kihívások a használat során. Az afrikai bozót durva terepei megterhelik a járműveket. Gyakoriak a meghibásodások, a szerviz igény jóval magasabb, mint egy sima e-bike esetében. A nagy bozóttüskék kezdetben komoly problémákat okoztak, gyakran felsértették a gumiabroncsokat, így a legtöbb bicikli ma már speciális, tartós abronccsal van ellátva. Az e-bike gyártói azonban mindenben egyedi fejlesztésekkel segítik az alapítvány munkáját és ezáltal az orvvadászok elleni küzdelmet.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheAnimalRescueSite

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...