Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Skóciában is betiltják az amerikai XL bully tartását

Anglia és Wales után Skóciában is tilos lesz az amerikai XL bully tartása.

A skót hatóságok bejelentették, hogy betiltják az amerikai bully XL változatának tenyésztését és eladását. Ezt a döntést Siobhian Brown, a közösségi biztonságért felelős helyi államtitkár hozta nyilvánosságra. A tilalom bevezetésének pontos dátumát még nem határozták meg, de addig is kötelező a kutyák számára a szájkosár és a póráz használata közterületen. Skóciában eddig ritkán találkozhattunk ezzel a fajtával, de az angliai és walesi szabályozások után növekedett az ilyen kutyák száma a régióban.

Angliában már életbe lépett a tiltás 

Angliában és Walesben már korábban életbe léptek hasonló korlátozások. Ezek értelmében tilos az amerikai bully XL kutyák eladása, magára hagyása, tenyésztése, ajándékozása, vagy póráz és szájkosár nélküli sétáltatása. Február 1-től pedig bűncselekménynek számít az ilyen kutyák tartása, hacsak a tulajdonos nem kap felmentést. A brit környezetvédelmi minisztérium jelentése szerint a bejelentés utáni első héten több mint négyezer kérelem érkezett felmentésért. A január 31-ig egyéves kor alatti kutyákat év végéig, az idősebbeket június 30-ig kell ivartalanítani.

2021 óta 23 haláleset történt kutyatámadás következtében az Egyesült Királyságban, ezek jelentős részében amerikai bully XL kutyák voltak érintettek.Tavaly szeptemberben és októberben két felnőtt férfi, korábban egy tízéves fiú és egy hétéves lány vesztette életét Angliában amerikai XL bully kutyák támadásai következtében. Több súlyos sérülés is történt hasonló esetekben. Szakértők szerint ezt a nagytestű, erőteljes kutyafajtát az Egyesült Államokban tenyésztették ki, alapvetően az amerikai pitbull terrier és Staffordshire terrier keresztezésével. Egy felnőtt példány súlya elérheti a 60 kilogrammot.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...