Megint egy lépéssel közelebb kerültünk a „sejtkultúrából termesztett” hús bevezetéséhez
Az állatvédelem és az állatok jogai és tisztelete manapság nem nagyon fér össze a hús fogyasztásával. Aki nem szeretne olyan élelmiszert enni, amelyhez egy állat életét kellett kiontani, annak le kell mondania a húsipari termékekről. A hagyományosan termelt hús fogyasztása az etikai kérdéseken felül persze környezetvédelmi aggályokat is felvet. Hiszen az esőerdők és a természetes élőhelyek pusztítása és a nagy mértékű vízfogyasztás a globális klímakatasztrófa idején nem éppen fenntartható vagy etikus gyakorlat.
Azért, hogy a kecske is jóllakjon, azaz az emberek fogyaszthassanak húst, de a káposzta is megmaradjon, tehát ne kelljen érte állatokat kizsákmányolni és elpusztítani, több kezdeményezés is elindult a közelmúltban. Ezek közül a mesterséges, állagában és ízében húsra emlékeztető növényi alapú termékek fejlesztése az egyik. Míg a sejtekből kitenyésztett hús tudományos fejlesztése a másik vonal. Pár hónap telt el azóta, hogy az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (USDA) jóváhagyta a Just Egg nevű tojás terméket. A napokban a Mezőgazdasági Hivatal képviselői is látogatást tettek a gyárban/laborban, ahol a sejtkultúrás termékek fejlesztése zajlik. A hivatalos szemle keretében az USDA képviselői megismerhették, hogyan készülnek a sejtszinten valódi hús és tojás termékek a bioreaktorokban.
De mi is az a sejtkultúrából termesztett hús? És tényleg vegán?
Egyelőre az amerikai cégek, amelyek ezzel a technológiával fejlesztenek, a „kezdő” sejtkészletet szarvasmarha magzatok véréből állítják elő. Ezt vágóhidakról szerzik be, így a Good Meat és hasonló termékek nem minősülnek vegánnak. Etikai szempontból elgondolkoztató azonban, hogy a szenvedés mértékének és a környezetpusztításnak a csökkentése elfogadható lépés-e. Szerencsére Koreában már kifejlesztették azt a technológiát, amely a szarvasmarha magzat szérum nélkül is működőképes. Az amerikai cégek is szeretnék a jövőben ezt a technológiát alkalmazni, és teljesen vegán, etikus terméket előállítani.