Saját KB bal
Saját KB jobb

Áramütött madarat találtam – mit tegyek?

Kutyasétáltatás, természetjárás közben, sajnos, előfordul, hogy áramütött madarat találunk. A nyári időszakban többnyire a nálunk költő fehér gólya egyedeit, illetve nagyobb ragadozómadarakat találhatunk fennakadva a vezetékekek vagy a magasfeszültségű oszlop tövében. Bár a szerencsétlenül járt madarakon már nem tudunk segíteni, segíthetünk abban, hogy több madár ne eshessen a magasfeszültségű vezetékek áldozatául.

Ezért nagyon fontos, hogy ha áramütött madarat találunk, bejelentsük. A bejelentéseink nyomán az illetékes hatóságok lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy az érintett vezetéket, oszlopot a madarak számára biztonságosabbá tegyék.

„A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által kidolgozott, okostelefonon is kitölthető elektronikus adatgyűjtő űrlap segítségével a lakosság gyorsan és egyszerűen tudja eljuttatni hozzánk az adatokat a madarakra veszélyes oszlopokról és vezetékszakaszokról, melyeket így összegyűjtve és területileg összesítve tudunk eljuttatni az eljáró megyei hasóságokhoz, a nemzetipark-igazgatóságokhoz és az érintett áramszolgáltatóhoz.” – olvashatjuk az MME honlapján.

Mi a teendőnk?

Ha áramütött madarat találunk, a legfontosabb a saját és kutyánk biztonsága. Ne közelítsük meg túlságosan és semmiképpen se érintsük meg a magasfeszültségű oszlopot és a tetemet sem!

Készítsünk fotókat a vezetékről, az oszlopról és a madárról. Ha van rajta gyűrű, akkor is. Az oszlop azonosítására alkalmas táblákat is fotózzuk le.

Mentsük az a helyet a google térképen.

Írjuk be a keresőbe az „Áramütött madár bejelentése” szavakat, az elsőként megjelenő találat az MME honlapja, ahonnan elérhető az okostelefonon is kitölthető bejelentő.

ITT érhető el: https://www.mme.hu/aramutott-madarak-bejelentese

Itt adjuk meg a szükséges adatokat, töltsük fel a képeket és a koordinátákat. Ez nagyjából 5 percet vesz igénybe.

Magyarországon évente minimum 30 000 madár esik a magasfeszülségű légvezetékek áldozatául. Egyes becslések szerint ez a szám akár 170 000 is lehet. Bejelentésünkkel segítjük a madarak védelmével foglalkozó szakemberek munkáját, és ezzel madarak életét menthetjük meg!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Magyar Madártani Egyesület; Varga Réka Kutyaoktató – YouTube; Kép: Photo by Brett Sayles from Pexels: https://www.pexels.com/photo/carnivorous-bird-resting-on-wooden-wire-post-4602349/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...