Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Todd Cravens on Unsplash

Izland 2024-ben teljesen beszünteti a bálnavadászatot

Izland legkésőbb 2024-ig beszünteti a bálnavadászatot a térségében. A csökkenő kereslet és a folyamatos civil felháborodás késztette őket erre a lépésre.

Izland hivatalosan is bejelentette, hogy beszünteti bálnavadászati tevékenységét legkésőbb 2024-ig. Ekkor fognak lejárni ugyanis a jelenlegi kvóták, ezután pedig már nem fognak kiadni több bálnavadászati engedélyt. Izland halászati és mezőgazdasági minisztere elismerte, hogy a bálnavadászat nem volt az ország számára gazdaságilag jelentős az elmúlt években. Az utolsó nagy bálnát 2021-ben fogták ki. Az országban nagyon alacsony a kereslet a bálnahúsra, a legnagyobb vásárlójuk Japán, de ott is folyamatosan csökken a bálnahús fogyasztása.

Bálnavadászati moratórium

A bálnavadászat 1986-ig szabályozatlanul folyt a nemzetközi vizeken, amikor is a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság életbe léptette a bálnavadászati moratóriumot.  Azonban Japán, Norvégia és Izland is tovább folytatta a tevékenységet, különböző kiskapukat kihasználva. Japán pedig 2018-ban ki is lépett a bizottságból.  A bálnavadászati moratórium különböző kiskapukkal (tudományos kutatási cél) és bizonyos kvóták bevezetésével ugyan, de a mai napig engedélyezi a bálnavadászatot. Izland döntése azt a jövőt vizionálja, hogy a szabályozásnál erősebb lesz a fogyasztási szokások megváltozása és szépen lassan talán minden ország felhagy a bálnák gyilkolásával.

Általános bojkott

Ezzel párhuzamosan az állatvédők és civilek hangja és befolyása is egyre erősebb. Izland például megtapasztalt már egy bojkottot, amit az amerikai Whole Foods kiskereskedelmi lánc vezetett be minden izlandi termékkel szemben, mert az ország bálnavadászatot folytatott.  A Whale and Dolphin Conservation (WDC) nonprofit szervezet szerint Izland az 1986-os embargó óta több mint 1700 bálnát vadászott le, csak  2006 és 2018 között 852 közönséges barázdásbálnát (fin whale) öltek meg.  Ezek a fajok pedig szerepelnek a veszélyeztetett fajok vörös listáján.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...