Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Louis Mornaud on Unsplash

Döbbenetes számok a tobzoskák illegális kereskedelmével kapcsolatban

Megdöbbentő számokat hoztak nyilvánosságra a tobzoskák illegális kereskedelmével kapcsolatban cambridge-i kutatók.

Több mint 190 ezer kilogramm tobzoskapikkely került lefoglalásra 2010 óta különböző országok hatóságai által. A kutatók most először számszerűsítették a Nigériához köthető tobzoskák és tobzoskatermékek illegális kereskedelmének méretét.

A leggyakrabban csempészett emlősök

Nigéria 2010 óta az illegális vadkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetek központjává vált. Ez többek között a korrupciónak, a kikötők közelségének és a bizonytalan határoknak köszönhető.  Az illegális kereskedelem központi és leghangsúlyosabb „termékei” pedig a veszélyeztetett tobzoskák, melyek a világ leggyakrabban csempészett emlősei közé tartoznak.  Nemcsak húsuk miatt, mely több dél-kelet ázsiai országban igazi ínyencségnek számít, hanem pikkelyük miatt is, melyet a hagyományos kínai orvoslásban használnak előszeretettel.

 Megdöbbentő adatok

A Cambridge-i Egyetem kutatói kutatói vadvédelmi szakemberek segítségével készítettek egy tanulmányt, melyet a Biological Conservation című folyóiratban tettek közzé. A 2010 és 2021 szeptembere között lefoglalt szállítmányok adatait vizsgálva megállapították, hogy a 190 407 kilogramm tobzoskapikkely legkevesebb 799 343 leölt állattól származik, de lehetségesnek tartják, hogy akár egymillióból. Ezek a számok nagyjából egybeesnek a tobzoskákkal és testrészeikkel 2000 óta folytatott illegális kereskedelemről a  közelmúltban közzétett becslésekkel, ami azt jelzi, hogy az eddig véltnél jóval szélesebb körű az illegális kereskedelem.

Alábecsülték a tobzoskák kereskedelmének méretét

A tanulmányban összesen 77 lefoglalt szállítmányt elemeztek. Ezek közül 26-ban találtak több ezer kilogramm elefántcsontot is, ami azt jelzi, hogy az elefántcsont-csempészet terén régóta létező kapcsolatokat használják ki a tobzoskákkal kereskedő szervezett bűnbandák.

Kutatásunk adatai azt jelzik, hogy súlyosan alábecsülték a tobzoskakereskedelem méretét Nigériában és egész Afrika területén – mondta Charles Emogor, a Cambridge-i Egyetem zoológiai karának vezető kutatója.

A tobzoska mind a nyolc faja – négy afrikai és négy ázsiai – szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján, közülük hármat a súlyosan veszélyeztetettek közzé soroltak a szakemberek. A tanulmány készítőinek becslése szerint a nigériai illegális kereskedelemből lefoglalt tobzoskapikkelyek mintegy 90 százaléka a fehérhasú tobzoskától származik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...