Saját KB bal
Saját KB jobb
Sabrinasfotos képe a Pixabay -en.

Spanyolország kiemelt jogokat adna az állatoknak

Spanyolországban előzetesen már jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, mely kiemelt jogokat adna a háziállatoknak.

A nemzetközi sajtó beszámolója szerint a spanyol törvénytervezetben a háziállatok kiemelt státuszt fognak kapni, tehát  pusztán tárgyak helyett „élőlényeknek” fogják őket tekinteni.  Egész Európában, így hazánkban is az állatok jogi státusza a „dolog”. Ez a besorolás még a római jogalapokból származik.

Az élettelen dologi lét kategória azonban ma már elavultnak számít és egyre több országban adnak már speciális dologi státuszt az állatoknak, melyben valamelyest kifejezésre jut, hogy az állatok érző lények.  Azonban a teljes „emberi” státusz megadása még nem merült fel.  Az jogképesség adásával az állatok jogalannyá válnak, ennek kötelezettségi oldala azonban az állatoknál nem igazán értelmezhető.

Nem teljesen világos egyelőre, hogy a spanyol törvénytervezet hogyan próbálja ezt a kérdést megoldani, de az biztos, hogy amennyiben elfogadják a törvénytervezetet, az állatoknak gyökeresen megváltoznak a jogaik Spanyolországban.

A spanyolok csaknem fele tart otthon háziállatot

A tervezet szerint a kutyákra és macskákra ugyanúgy kell majd tekinteni például egy válóper esetén, mint a gyerekekre. Gondoskodni kell a megfelelő elhelyezésről és gondozásról, nem beszélve az anyagi terhekről.  Ha valaki elveszett állatott talál, kötelessége lesz keresni a gazdáját, akár egy elveszett gyerek esetében a szülőt.  A spanyolok 49,3 százaléka tart otthon háziállatot, így nem meglepő, hogy egyre nagyobb az állatvédők hangja és egyre nagyobb sikereket érnek el a törvényhozás terén is.  Az új tervezet abban is teljesen új fejezetet nyit az európai állatvédelmi törvénykezésben, hogy az  állatok bántalmazása szintén olyan súlyos bűncselekmény lesz, mintha egy ember ellen követték volna el.

Nem tárgyak, hanem élőlények

A törvénymódosítást a szocialisták és a szélsőbalodali Unida Podemos párt készítette el . Sandra Guaita, aki előterjesztette a parlament elé, azzal indokolta a komoly változások iránti igényt, hogy mindenkinek el kell fogadnia, hogy az állatok nem tárgyak, hanem érző élőlények. Ezt senki nem tagadhatja, így meg kell teremteni azt a jogi környezetet, melyben az állatok méltó bánásmódban és védelemben részesülhetnek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: INews

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...