Saját KB bal
Saját KB jobb

Kaliforniában több mint 600 kutyát használnak tesztlaborokban

Túlnyomó részt beagle fajtájú kutyákon végzik azokat a vizsgálatokat, melyek különböző készítmények élő szervezetekre gyakorolt mérgező hatását (toxicitás) mérik. A PET (Prevent Extraneous Testing) törvényjavaslat ezt a gyakorlatot szüntetné meg és tiltaná meg a kutyák tesztlaborokban való felhasználását bizonyos kivételekkel.

Toxicitási teszt

A toxicitási teszt során a kutyákon különböző vegyi anyagok hatásait vizsgálják, melyekről nem tudják, mennyire ártalmas az emberre. Ezek a vizsgálatok kifejezetten fájdalmasak lehetnek a kutyák számára és hosszan tartó szenvedést is okozhatnak. A mérgező hatások között van a hányás, hasmenés, görcsök, légzési nehézségek, étvágytalanság, kiütések, túlzott nyálképzés, bénulás, letargia, vérzések, szervi rendellenességek, daganatok kialakulása és akár halál is.

A PET törvényjavaslat egyik szerzője Scott Wiener szenátor szerint a kutatások azt mutatják, hogy ezek az állatkísérletek nem megbízhatóak. Komoly tudományos korlátokkal rendelkeznek és a biztonságra vonatkozó eredményeik egyáltalán nem stabilak. Az állatokon tesztelt gyógyszerek 90 százaléka végül pont egy nem várt toxicitás miatt vall kudarcot, amikor később embereken tesztelik.

Mi az a PET törvény?

A PET törvényjavaslat megtiltaná, hogy egy meghatározott létesítmény kutyákon vagy macskákon toxikológiai vizsgálatokat, kísérleteket folytasson. Kivéve gyógyszer kutatási vagy egészségügyi eszközökkel kapcsolatos kutatások esetén. Megtiltaná viszont élelmiszeripari termékek toxikológiai vizsgálatát, mint például a színezékek és tartósítószerek. A törvényjavaslat kivételt tesz a szövetségi törvények által előírt vizsgálatokkal és az orvosbiológiai kutatásokkal is. Ezen kívül engedélyezi az állatgyógyászati termékek tesztelését is.

Így is több száz kutyát menthet meg

A törvényjavaslat tehát nem tilt be minden kutyákon végzett tesztet, de így is több száz kutya életét mentheti meg. Azoktól a vizsgálatoktól védi meg a kutyákat és a macskákat, melyeknek nincs hasznos egészségügyi eredménye. A javaslat arra is kitér, hogy ha kutyákon vagy macskákon végeznek tesztetek, biztosítani kell, hogy azok humánusak legyenek és tényleges orvosi értékkel bírjanak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheBark

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...