unsplash

Milliós bírság egy kutyakereskedőnek és az őt kiszolgáló szaporítónak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közel egymillió forintos bírságot szabott ki egy Baranya megyei kutyakereskedőre és az őt kiszolgáló szaporítóra.

A Nébih közleménye szerint csaknem milliós bírságot kapott egy Baranya megyei kutyakereskedő és az a Tolna megyei szaporító, aki folyamatosan szállítja a kutyakölyköket a kereskedőnek. A bírság kiszabására átfogó vizsgálat után került sor, mely sok hiányosságot tárt fel.

A Nébih az illegális kölyökkutya-kereskedelem elleni hatósági fellépés részeként tartott ellenőrzést egy Baranya megyei kereskedőnél. A magyar szaporítóktól beszerzett kölyköket a kereskedő jellemzően külföldre szállította.  A tevékenységhez szükséges engedélyekkel ugyan rendelkezett, de nem vezette  az előírt, nyomon követhetőséget bizonyító nyilvántartást.

Súlyos hiányosságok

A mikrochip (egyedi azonosító) elhelyezése sem az előírásoknak és szabályoknak megfelelően történt. A kölyköket a kereskedő állategészségügyi dokumentáció (oltási könyv) nélkül vette át a szaporítóktól,  a tranzakciót csak egy egyszerű adásvételi szerződéssel dokumentálták. Majd a kölyköket egy erre a célra kialakított építményben helyezte el és a kutyák csak itt kapták meg a mikrochipet és a dokumentációkat.

“A szakemberek helyszíni ellenőrzést tartottak az egyik beszállító szaporítónál is, ahol szintén súlyos hiányosságokat tapasztaltak. Bár a Tolna megyei szaporítónál a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak, a tenyészkutyák többségének nem volt kötelező mikrochipje, sem érvényes veszettség elleni védőoltása, a kölykök értékesítése pedig jellemzően egyedi jelölés nélkül, jogszabálysértő módon történt.” Nébih

A Nébih mindkét esetben hatósági eljárást indított, és csaknem egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőket. Tájékoztatásuk szerint tovább folytatják a szaporítók és kutyakereskedők átfogó ellenőrzését az egész országban.  A jogszabályok betartatása mellett kiemelt figyelmet fordítanak a kölyökkutyák életkorára, állapotára és a tartási körülményekre is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...