Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels

Egyetlen nap alatt 1500 madár csapódott a felhőkarcolók üvegébe

Philadelphiában egyetlen nap alatt 1500 madár pusztulását okozták felhőkarcolók. A vonuló madarak tömegesen és nagy sebességgel ütköznek az üvegfelületeknek.

A jelenség sajnos már jól ismert az állatvédők körében, de október 2-án olyan óriási számban volt megfigyelhető a városban a madárpusztulás, hogy helyiek beszámolója szerint annyi madár hullott az égből, hogy nem tudták, mi történik. Önkéntesek elkezdték begyűjteni a tetemeket, szinte kivétel nélkül mindegyik madár halálát a nagy sebességű becsapódás okozta.

Közel 1500 madarat számoltak össze, melyhez hasonló még nem történt a városban.  Egyes becslések szerint évente közel 350 millió madár leli halálát valamilyen nagy felületű, ember által épített üvegfelülettel való ütközés során. A becsapódás olyan erővel történik, hogy súlyos agyrázkódást, nyakcsigolya- vagy koponyacsont törést okoz a madaraknál, mely szinte azonnali halálhoz vezet.

Miért ütköznek a madarak az üvegfelületnek?

A madarak nem úgy látják az üveget, ahogy mi, emberek.  Az üveg átlátszósága és bizonyos fényviszonyoknál a tükröződése teszi számukra veszélyessé ezt az anyagot. Merőlegesen az üvegfelület szabad átrepülésre alkalmas képet mutat a madárnak, lapos szögből pedig azért veszélyes, mert a szabad eget, búvó-és pihenőhelyet, faágakat tükröz vissza, így szintén teljes sebességgel szállnak neki.  A nagyvárosi felhőkarcolók pedig szinte kivédhetetlenek a madarak számára, hiszen a széles és szabad égboltot tükrözi vissza számukra, ráadásul sok esetben még ablakkeretek sem zavarják meg ezt a hamis képet.

Vonulási időszakban még veszélyesebb

Az őszi és tavaszi vonulási időszakban az is súlyosbítja a problémát, hogy korán sötétedik, így a hatalmas irodaházak már kora délutántól de akár egész nap is belső világítással dolgoznak. Ez a fény még inkább vonzza a madarakat. Azok, akik már ismerik, vagy megszokták ezt a jelenséget, hamar megtanulják elkerülni a veszélyt. Az átvonuló madarak nagy része azonban először találkozik felhőkarcolóval, tanulásra nincs lehetősége. Vagy szerencsésen elkerülik a nagy üvegtáblákat, vagy szinte biztos, hogy a becsapódást nem élik túl.

Mi lehet a megoldás?

Egyre jobban elterjedt és viszonylag költséghatékony megoldás, hogy az üvegfelületekre ragadozó madár sziluetteket ragasztanak. Ennek a módszernek a hatásfoka azonban nem túl magas, a sziluettek sokszor túl kicsik és nem megfelelőek. Hatékony lehet az utólagos külső tükröződésmentes fóliázás, ez azonban amellett, hogy nagyon költséges, csökkentheti a bejutó fényt és nagy mértékben megváltoztathatják az üvegfal megjelenését.  A tökéletes megoldás tehát az lenne, ha már tervezéskor figyelembe vennék a madárütközések jelentette természet-és állatvédelmi problémát és alkalmaznák a rendelkezésre álló madárvédelmi technológiákat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet, mme.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...