Saját KB bal
Saját KB jobb
Richard Ellis/Zuma

Trump új szabályozása lehetővé teszi medve és farkas kölykök vadászatát is

Alaszkában enyhítik a jelenleg érvényben lévő vadászati szabályozásokat, medve és farkas kölykök elejtése sem lesz már tiltott. Egy 2015-ös szigorítást oldottak most fel.

A  Nemzeti Park Szolgálat (The National Park Service) és az USA Hal- és Vadvédelmi Szolgálata (U.S. Fish and Wildlife Service) enyhíti azokat a vadászati szabályokat, melyek Alaszka egyes természetvédelmi területein és a Kenai Nemzeti Vadvédelmi területen voltak életben 2015 óta. Természetvédők kegyetlennek és szélsőségesnek tartják az így alkalmazható vadászati módszereket. Alaszkai vezetők, törzsi tagok és vadászok viszont támogatják a változásokat. Ezzel az enyhítéssel az Obama kormány által bevezetett vadászati szigorításokat oldják fel, így veszélybe kerülnek a medve és farkas kölykök is.

A gigantikus alaszkai medve

Az alaszkai medve, más néven kodiak medve a barna medve legnagyobb termetű alfaja. A legnagyobb testű szárazföldi ragadozó a jegesmedve mellett. A hímek marmagassága akár 1,5 méter is lehet, felágaskodva magasságuk elérhetik a 3 métert, súlyuk pedig a 800 kilogrammot is. A legnagyobb kodiak medvét egy állatkertben regisztrálták 966 kilogrammal.

alaszkai medve
Fotó: Richard Ellis/Zuma
Akár kölykökre is vadászhatnak

Az enyhítés lehetővé teszi a vadászoknak, hogy mesterséges fénnyel kicsalogassák a medve nőstényeket és bocsait a barlangjaikból és elejtsék őket. Farkasokra és prérifarkasokra is vadászhatnak korlátozások nélkül, akár kölykökre is. A Tanana Chiefs Conference, amely 42 alaszkai törzs érdek képviselete, kifejezetten támogatta az enyhítések bevezetését. Véleményük szerint a 2015-ös szigorítás az ő megkérdezésük nélkül történt, az Obama kormány egyáltalán nem egyeztetett velük ebben a kérdésben. A törzsi konzultáció nélkül meghozott szabályozás veszélyeztette az évszázadok óta tartó gazdálkodási gyakorlatokat és az emberek megszokott.

A vadon élő állatok védelmezői nyilatkozatot tettek közzé, melyben mélységesen elítélik a Trump-kormány döntését. Szerintük a ragadozók ritkításával akarják elérni a vadállomány növekedését a trófeavadászok számára. A Center for Western Priorities vezetője, Jesse Prentice-Dunn nyilatkozata szerint ezzel a lépéssel a Trump-kormány állatvédelem szempontjából újabb mélypontjára került. Különösen barbár és kegyetlen megadni azt a lehetőséget egy vadász számára, hogy egy medve vagy farkas kicsinyét lelőjék.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: inhabitat.com, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...