40 millió forint jut állatvédelemre a 2017. évi költségvetésből

A költségvetésben a kormány az idén 40 millió forintot különített el az állatvédelmi feladatokra, ebből az összegből folytatódik a menhelyi kutyák ivartalanítása, az ebrendészeti telepek és állatmenhelyek korszerűsítése, valamint a felelős állattartásról szóló lakossági tájékoztatás is – mondta Zsigó Róbert államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján – olvasható a kormány.hu oldalán.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hozzátette: a kormány, a kormány szervei és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a civil szervezetekkel együttműködve, az elmúlt években sokat lépett előre az állatvédelem területén. Példaként említette, hogy bevezették a 4 hónaposnál idősebb ebek kötelező egyedi jelölését és nyilvántartását, ennek köszönhetően folyamatosan csökken a kóbor kutyák száma. Az ebrendészeti telepeken a kóbor kutyák száma öt évvel ezelőtt még elérte 30 ezret, 2015-re számuk 20 ezer alá csökkent.

Az államtitkár közölte: az állatok iránti felelősség tudatosítását szolgálja egyebek mellett a Nébih által indított Szabad a gazdi program, ami a menhelyi kutyák örökbe fogadására helyezi a hangsúlyt a kutya vásárlásával szemben.

Az állattartói felelősség tudatosítása nemcsak a társállatokat tartók, hanem a mezőgazdasági haszonállatot tartó gazdák körében is rendkívül fontos. Ezt a célt szolgálja az az előírás, amely értelmében Magyarországon a nagylétszámú állattartó telepeken állatjóléti felelőst kell alkalmazni, akiknek évente kötelező oktatásban kell részesülniük. Az ingyenes képzést eddig csaknem 4900 fő teljesítette sikeresen – zárta gondolatait az FM államtitkára.

Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott kiemelte: 2010-óta különböző pályázatok útján közel 3 milliárd forint került a természet- és állatvédő szervezetekhez. A szervezetek fejlesztéseit és programjait támogatta ebből a forrásból a magyar állam és az Európai Unió.

A miniszterelnöki megbízott felidézte, hogy a napokban Kiskunlacházán az Ebsegély Alapítvány által üzemeltetett kutyamenhely kigyulladt, és mintegy 60 kutya bennégett. A menhely megsegítésére a kormány az Földművelési Minisztériumon keresztül 1 millió forinttal támogatja az alapítványt.

Ezeket is ajánljuk:

Reméljük, hamarosan iskolai tananyag lesz az állatokkal való helyes bánásmód az oktatási intézményekben

Az állam is belevág a kutyatenyésztésbe

(kutyabarát.hu)

Forrás: kormany.hu
Fotók: Pelsőczy Csaba (FM)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...