Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Derek Lee on Unsplash

Hogyan változtatják meg a börtönkutya-programok a rabok életét

A börtönkutya-programok az USA-ban egyre nagyobb szerepet kapnak az elítéltek rehabilitációjában. A kutyák és emberek közötti különleges kötelék segít a raboknak újra megtalálni emberi kapcsolataikat is.

Ezek a programok azon a felismerésen alapulnak, hogy a bűnelkövetők gyakran a korábbi életükben kialakult bizonytalan kötődési minták miatt váltak sebezhetővé, majd bűnelkövetőkké. A kutyák képesek olyan feltétel nélküli szeretetet és támogatást nyújtani, amelyre sok rab korábban nem volt képes reagálni, különösen emberi kapcsolataikban. Az állatok nem ítélkeznek, és azonnal megteremtik a bizalom alapját, így a rabok is könnyebben megnyílnak nekik. Ez a különleges kapcsolat számos elítélt számára lehetőséget ad arra, hogy újra felépítse önértékelését és kommunikációs készségeit.

A kutyák és rabok kölcsönös rehabilitációja

Az ilyen programok, mint a kanadai Fraser Valley Intézetben működő „The Doghouse”, rendkívül sikeresek. A program nemcsak menhelyi kutyák képzésére fókuszál, hanem munkahelyi készségeket is fejleszt az elítéltek körében.  A program vezetője, Alicia Santella szerint a kutyák nemcsak technikai készségeket, hanem önbizalmat is adnak az elítélteknek. A résztvevők önértékelése növekszik, amikor a közösség tagjai elismerik a munkájukat, és elégedettséget éreznek, hogy hozzájárulhatnak mások életéhez.

A kaliforniai Marley’s Mutts Pawsitive Change program, amelyet a North Kern Állami Börtönben indítottak, szintén lenyűgöző eredményeket mutat fel. Ebbe a programba olyan kutyákat vesznek fel, akikre eutanázia várna a menhelyeken, és párba állítják őket a börtönlakókkal. A program nemcsak a kutyák, hanem a rabok számára is megváltást nyújt. Az egyik rab, aki élete során már számos erőszakos eseményt átélt, részt vett a programban, egy nehezen kezelhető uszkárt, Leilát kapta maga mellé. A program vezetőjének beszámolója szerint az elítélt a kezdeti nehézségek ellenére megtanulta, hogy nem erőszakkal, hanem kapcsolatépítéssel és türelemmel lehet eredményeket elérni. Ez a program megtanította a rabokat arra, hogy felismerjék saját elfojtott érzelmeiket, és empátiát mutassanak azok iránt az állatok iránt, akik hasonló fájdalmakkal küzdenek. A 14 hetes program során a rabok nemcsak kutyakiképzési technikákat sajátítanak el, hanem saját érzelmi fejlődésükön is dolgoznak.

Hosszú távú hatások és jövőbeli kilátások

A Pawsitive Change program egy másik különlegessége, hogy a raboknak együtt kell dolgozniuk a kutyák kiképzésében, függetlenül attól, hogy a börtönrendszer gyakran rasszok szerint elkülöníti őket. Az ilyen együttműködések a rabok közötti kapcsolatokat is megerősítik, és megtanítják őket arra, hogy hogyan kezeljék a konfliktusokat. A program befejezése után a résztvevők gyakran munkát találnak az állatgondozási iparágban, és eddig egyikük sem tért vissza a börtönbe.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellness

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...