Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudják a kutyák, ha hazudnak nekik?

A kutyák a hűség és a feltétel nélküli engedelmesség szimbólumai. De ha belegondolunk, a hétköznapokban számos olyan helyzet van, amikor úgy érezzük, átlátnak rajtunk. Talán még azt is tudják, ha a gazdik hazudnak nekik? Például, képesek-e kiszúrni, ha hazudnak nekik, amikor azt mondják, jutalomfalatot kapnak, de valójában már elfogyott? Vagy amikor finom sajtfalatban rejtjük el a gyógyszert?

A kutyák kétségkívül képesek olvasni az emberi érzelmeket. Egy 2023-ban készült kutatás szerint a kutyák stresszjelet mutatnak, amikor emberi sírást hallanak, szemben azzal, ha valaki csak dúdol. A kutatók úgy vélik, hogy a hosszú együttélés során a kutyák alkalmazkodtak ahhoz, hogy megértsék gazdáik érzelmi állapotát. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a kutyák különböző emberi arckifejezésekre eltérően reagálnak. Ha dühös arcot látnak, gyakran elkezdenek nyalogatni, ami az izgalom és a stressz jele.

De vajon képesek-e kiszagolni a hazugságokat is? A rövid válasz: igen, a kutyák képesek észlelni, ha téves információt kaptak.

2021-ben a Bécsi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a kutyák meg tudják-e különböztetni az őszinte és a megtévesztő embereket. Ezt az úgynevezett Sally-Anne teszttel mérték. Ez egy pszichológiai vizsgálat, amely a szociális kogníciót méri. A kutatásban 260 kutyát tanítottak meg elrejteni a tálcák alatt lévő ételt. Egy ismeretlen személy megmutatta, melyik tálcában van az étel. A kutyák, akiknek nem volt tapasztalatuk az új személlyel, eleinte megbíztak benne, majd később, amikor az ételt áthelyezték, változott a reakciójuk.

Ha az első személy jelen volt az áthelyezés során, a kutyák körülbelül kétharmada nem követte a téves információt, hanem a másik tálcához ment. Ez azt jelenti, hogy érzékelték, ha a személy nem teljesen megbízható. Egy 2014-es kutatás hasonló eredményeket mutatott: a kutyák meg tudják ítélni egy ember megbízhatóságát, és módosítják a jövőbeli viselkedésüket az információk helyességétől függően.

De tudják-e a kutyák, hogy a gazdik hazudnak, amikor elrejtik a gyógyszert egy falat sajtban? A válasz: valószínűleg nem. A kutyák leginkább a testbeszédünkre és a hangszínünkre reagálnak. Ha azonban rendszeresen „megtévesztjük” őket, észlelhetik ezt a mintát, és ez megzavarhatja őket. Akár odáig is, hogy nem bíznak meg bennünk vagy nem hallgatnak ránk. Ugyanakkor, ha a kutya nem hajlandó megenni a sajtba rejtett gyógyszert, az inkább a szagokkal kapcsolatos lehet. Hiszen kifinomult szaglásukkal hamar rájönnek a turpisságra.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/dog-behavior/can-dogs-tell-when-people-are-lying?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/kinshippets/p/DAJMq_bPhr3 Kép: Photo by RDNE Stock project: https://www.pexels.com/photo/doh-on-man-s-lap-5531319/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...