Photo by Michael Förtsch on Unsplash

Toto szimatot fogott: 50 milliós drogfogás a rajkai határon

A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös akcióját segítette sikeresen Toto, a kábítószerkereső kutya.

Egy 44 éves tardosi férfi próbált meg Rajkánál nagyobb adag illegális kábítószert behozni az országba. Toto, a NAV kutyája azonban kiszagolta a drogot.

Az ügy háttere több hónapnyi nyomozásra nyúlik vissza. A miskolci nyomozók tavaly ősszel egy bélapátfalvai férfi ellen kezdtek vizsgálódni, akit sikerült is lefülelniük. Kiderült, hogy a férfi édesanyja is részt vett az illegális tevékenységben, a kábítószereket elhunyt férje síremlékébe rejtette. Március 10-én a nyomozók tanúi voltak egy drogüzlet lebonyolításának, amely végül a férfi elfogásához vezetett

Hollandiáig vezettek a nyomok

A bélapátfalvai férfi elfogása után a nyomozók tovább dolgoztak azon, hogy felderítsék a 37 éves férfi felsőbb kapcsolatait. Hosszas kutatás után derült fény arra, hogy a férfi egy tardosi ismerősétől szerzi be a drogokat, amelyeket a gyanú szerint Hollandiából szállítanak be Magyarországra. A nyomozók információkat is szereztek arról, hogy a tardosi férfi mikor fog megpróbálni újabb drogszállítmányt átjuttatni a határon. Az információk alapján a rendőrség együttműködésbe lépett a NAV Bevetési Igazgatóságával, és egy közös akció során szeptember 5-én Toto, a NAV kábítószerkereső kutyája segítségével sikeresen lefülelték a drogot.

A tardosi férfi autójának átvizsgálása során Toto jelezte, hogy a jármű küszöbe alá rejtettek valamit. A nyomozók összesen 7 csomag folyadékot és egy csomag kristályszerű anyagot találtak. Az előzetes szakértői vélemények szerint az előbbi amfetaminolaj volt, amely a speed alapanyaga, míg az utóbbi metamfetamin. A talált amfetaminolaj közel 13 kg-ot nyomott, míg a kristályos anyag 170 grammot. A későbbi kutatások során a férfihoz köthető ingatlanokban is találtak amfetaminolajat, valamint metanolt és kénsavat, ami szintén a speed előállításához szükséges vegyület. A kocsiban és az ingatlanokban talált anyagmennyiség elegendő lett volna közel 45 kg speed előállításához, amely mintegy 100 000 adag drogot jelentene a feketepiacon, értéke pedig eléri az 50 millió forintot.

A tardosi férfit kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították meg, és bűnügyi őrizetbe vették. Letartóztatását a bíróság elrendelte. A nyomozók tovább dolgoznak a férfi kapcsolatrendszerének feltérképezésén, hogy teljes mértékben felszámolják a kábítószer-kereskedelmi hálózatot.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: police.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...