Saját KB bal
Saját KB jobb

Filmajánló: The Truffle Hunters (2020)

The Truffle Hunters, azaz körülbelüli fordításban a szarvasgombavadászok, a címe annak a lenyűgöző új dokumentumfilmnek, amely ember és kutya kapcsolatának egy kevéssé ismert aspektusát mutatja be. A tavaly januárban, a Sundance filmfesztiválon bemutatott filmet idén márciusra tervezik megjelentetni. Az eddigi kritikák alapján valami teljesen újszerűt várhatunk a Rotten Tomatoes oldalán 100%-os eredménnyel rendelkező filmtől.

„A The Truffle Hunters egy olyan világot fedez fel, amelyről a legtöbb néző még csak nem is hallott – az eredmény pedig egy elbűvölő ínyencfalat.” – írják.

A történet középpontjában néhány idős észak-olaszországi férfi és kutyáik állnak, akik a környező csodálatos erdőkben kutatnak az értékes Alba szarvasgomba után. Ez a különleges és elképesztően drága ínyencség szinte csak Piemont tartományban honos. Itt az október-novemberi szarvasgombaszezont követő vásáron több ezer dollárért kelnek el a nagyobb példányok. Az eddigi rekord kilogrammonkénti ár meghaladta a 14 000 dollárt (kb. 4,1 millió Forint).

Az ínyencek által nagyra tartott szarvasgombák az erdő mélyén élnek. Egy adott szezonban, a háborítatlan erdőben lehet gyűjteni – mivel termesztésre nem alkalmas. Ilyenkor a hajlott korú szarvasgombavadászok útra kelnek, hogy szeretett kutyáikkal együtt az értékes csemege nyomára bukkanjanak.

A dokumentumfilm bámulatos képekkel és csodálatos zenével repít el minket egy mesebeli világba. Nem csak a férfiak elhivatottsága, de az életszemléletük és a hagyományokhoz ragaszkodó életmódjuk is elbűvölő. Csakúgy, mint a kutyáikkal kialakított kapcsolatuk. Hiszen ez valódi csapatmunka. Egyik a másik nélkül nem lenne képes a feladatra, és ezért mindketten egyenrangúak. Ez látszik minden mozdulatban, ahogy összhangban dolgoznak és élnek. Mára már csak ez a néhány idős ember és kutyáik ismerik az erdő titkát, és azt, hogy merre lelhetik meg a kincset érő zsákmányt.

Az idős férfiak a legnagyobb titokban járják az erdőket, ügyelve, nehogy nyomot hagyjanak maguk után. Egymás területét tiszteletben tartják, és a titkos lelőhelyek hollétét még a gyóntató papjukkal sem osztják meg.

Bár műfaját tekintve a The Truffle Hunters dokumentumfilm, ne az ismeretterjesztő csatornák hangalámondásos borzalmaira gondoljunk. A film végére nem fogunk megismerkedni a szarvasgombászás alapjaival és hasznos tanácsokkal sem leszünk gazdagabbak. Viszont egy olyan eltűnőben lévő világba nyerhetünk bepillantást, amely az élet minden területén bölcsességet hordoz.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia, Rotten Tomatoes, The Bark, Sony Pictures Classic YouTube csatorna, képek: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=64181532, pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...