Tűzben edzett kutyák

Háborúban, fronton, életveszélyes terepen segítik emberbajtársaikat a bombakeresésre, járőrözésre kiképzett ebek.

Német juhászkutya, súlya 35 kiló, neve Zenit, 2007. október 31-én született, boldog, ha visszahozhatja a labdát. Hogy honnan a név, nem tudni, csak azt, hogy európai tenyésztőjétől kapta. Egy sor orvosi vizsgálat után, alig egyévesen megvásárolta az Egyesült Államok hadserege, és San Antonióba, a Lackland légi bázisra szállították.

Zenit a 341. kiképzőszázadhoz került, ahol a hadügyminisztérium megfogalmazása szerint főként az ebek „elszántságát, felfogóképességét,  környezeti és szociális stabilitását” fejlesztik. A napirend szigorú: a kutyákat meghatározott időben engedik ki enni, inni, mozogni, gyakorolni. Képzésük során felmérik, hogy milyen feladatra – járőrszolgálatra, nyomkövetésre, keresésre – alkalmasak. A vonatkozó iratok szerint Zenit 13 hónapot töltött a Lackland kennelében. A kutyák csak rövid ideig képesek erősen koncentrálni; Zenitet leg-feljebb napi egy-két órán (olykor alig három-öt percig) lehetett oktatni, tanítani. A tanfolyam végén bizonyítványt kapott arról, hogy robbanószerek keresésére és járőrszolgálatra alkalmas.

A kétéves Zenit és José 2010-ben, Okinava szigetén, Japánban került össze. Akkoriban Zenittel  még sokat kellett foglalkozni. Mivel előző kutyájával nem vett részt éles bevetésen, José nagyon remélte, hogy Zenittel sikeres páros lesznek.

Nem minden hadra szánt kutyát lehet végül csatasorba állítani. Van, amelyikről kiderül, hogy nem bírja a hőséget, vagy rettentő feszült, izgatott lesz a fegyverropogástól, a robbanásoktól, hiába szoktatják hozzá a kiképzés során a csatazajhoz is. Némelyik túlságosan ragaszkodik a vezetőjéhez, netán nem elég szorgalmas, vagy túl játékos. Egyes fajták különösen jeleskednek a harctéren; ilyen a német juhász, a labrador retriever és a híresen elszánt, bátor és melegtűrő belga malinois.

A teljes cikket elolvashatod a magazin 2014. júniusi lapszámában.

Írta: Michael Paterniti
Fényképezte: Adam Ferguson

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: ng.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...