Saját KB bal
Saját KB jobb

Látják-e a kutyák és a macskák a szellemeket?

Sok gazdi számol be arról, hogy kutyája vagy macskája olyan dolgokat is érzékel, amelyeket mi, emberek nem. Számtalan történet kering az állatok furcsa viselkedéséről például egy hozzátartozó halála kapcsán, vagy közvetlenül utána. Ugyanakkor az, hogy a kutyák és cicák látják-e a szellemeket, nem tudhatjuk biztosan.

Ha sok időt töltünk háziállatainkkal, hajlamosak vagyunk antropomorfizálni a viselkedésüket. Tehát ha hiszünk a szellemekben, akkor ezt a hitet kivetíthetjük a macskánkra vagy kutyánkra is. Ilyen módon adunk értelmet az olyan viselkedéseknek, amelyekre egyébként nem tudjuk a magyarázatot. Például, ha a kutyánk mereven bámulja a falat, vagy nem mer bemenni valahová, azt sokféle indokkal magyarázhatjuk. Az, hogy szellemeket lát, éppolyan kézenfekvő lehet egyeseknek mint másoknak az, hogy nem szívesen lép a kőpadlóra.

Tény azonban, hogy az állatoknak sok esetben élesebb érzékeik vannak, mint az embereknek. Illetve, olyan dolgokat is képesek érzékelni, amiket az emberek csak műszerek segítségével, vagy egyáltalán nem. Ilyen például a Föld mágnesessége, az ultrahang vagy az infrafény. Ezekről a dolgokról mi emberek csak akkor szereztünk tudomást, amikor a tudomány segítségével olyan eszközökhöz jutottunk, amelyekkel mérhetővé váltak. Többek között a denevérek, a csigák és a delfinek pedig mindig is használták ezeket a számunkra érzékelhetetlen jelenségeket a tájékozódásban és a kommunikációban.

Ennek értelmében tehát nem zárható ki az, hogy az állatok reagálhatnak olyan dolgokra, amelyeket mi egyszerűen nem tudunk érzékelni a korlátozottabb érzékszerveinkkel.

A kutyáknak és a macskáknak például erősebb a szaglása, és reagálhatnak a környezetükben lévő olyan dolgokra, például feromonokra, amelyek ránk nem hatnak. Vagy gondoljunk a rákos sejteket vagy koronavírust kiszagolni képes ebekre, akiknek képessége rejtélyesnek tűnt, amíg rá nem jöttünk, hogy milyen kifinomult a szaglásuk.

Az emberek ősidők óta tekintik a macskákat spirituális lényeknek. Az ókori egyiptomiak úgy hitték, hogy a macskák tele vannak isteni energiával, és átjárnak a holtak és az élők világa között. A tengerészek pedig mindig tartottak macskákat a hajóikon, hogy biztosítsák a biztonságos utazást. Sokan ezért is gondolják, hogy a macskák látják a szellemeket. Ez a vélemény annyira közkeletű, hogy kifejezetten spirituális, a szellemeket látó macskafajtákat is emlegetnek. Ezen fajták egyedei állítólag az átlagnál is jobban érzékelik a minket körülvevő természetfeletti erőket. A kutyák esetében ilyen jellegű megkülönböztetés nincs, bár a fekete kutyák állítólag szorosabban kapcsolódnak a szellemvilághoz.

Egyelőre nincs tudományos bizonyíték arra, hogy látják-e kedvenceink a szellemeket. A tudomány egyelőre azt is vitatja, hogy léteznek-e egyáltalán szellemek, így először ennek kell bizonyítást nyernie a téma további kutatásához. Ugyanakkor, a nyugati kultúrában élő emberek körülbelül 40 %-a hisz a szellemekben. Így feltételezhető, hogy anekdotikus bizonyítékok továbbra is bőven lesznek majd a jelenség kapcsán.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.kinship.com/cat-behavior/can-cats-see-ghosts?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C_qbWzavRLH#animals-see-ghosts; Kép: Photo by Susan Flores: https://www.pexels.com/photo/funny-dog-in-white-ghost-costume-13128727/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...