Saját KB bal
Saját KB jobb
Flickr

Kérlek, ne nyomd a kézfejed kutyám arcába első találkozáskor!

Elterjedt és mindennapos szokás, hogy egy idegen kutyához úgy közelít valaki, hogy a kézfejét az arcához emeli, sokszor egészen az orrához nyomja. Nagyon rossz és veszélyes szokás, ideje leszokni róla!

Valamikor, valahogyan kialakult az a borzasztóan veszélyes és nagyon rossz szokás, hogy egy idegen kutyához úgy kell közelíteni, hogy a kézfejed belenyomod az arcába. Ráadásul a legtöbben ezt ökölbe szorított kézzel teszik és nagyon gyakran túlságosan közel és túlságosan zavaróan nyomulnak a kutya privát szférájába. Merthogy van nekik. És ők sem szeretik, ha egy idegen egyszer csak hirtelen áthatol rajta, mint ahogy mi sem.

Nem a szagra reagál, hanem a stresszre

Nem, a kutya nem onnan fogja érezni a szagodat, hogy az orrába nyomod a kezed. A kutya már sokkal messzebbről kiszagolja a jelenlétedet. Az igazság az, hogy sok kutya számára egy hirtelen az arcához közelítő kéz baromira félelmetes és stresszes állapotot idéz elő. Ettől elveszíti a biztonság érzetét és könnyen félelmi agresszióba torkolhat a mozdulat, ugatás vagy harapás, odakapás is lehet a vége. Az én kutyámból pontosan ugyanezt a reakciót váltja ki az arcához közelítő idegen kéz, még akkor is ha abban éppen egy jutalomfalat van. De lehetne az a kéz csülök, vagy kolbász szagú, azt is fenyegetésként élné meg. Nem a kutyában van a hiba, hanem a rossz emberi szokásban.

Nem biztos, hogy ő is ismerkedni akar

Először is, lehet hogy te ismerkedni akarsz, de lehet, hogy ő nem. Na bumm, erre gondoltál már? Lehet, hogy nehezen barátkozik, nem kíváncsi idegenekre és jól elvan a saját kis biztonsági zónájában. Tehát az első fontos lépés, hogy megtudjuk a kutya gazdájától, mennyire nyitott és barátkozó a kutya. Ha a válasz igen, akkor hagyd, hogy a kutyának legyen tere és ideje feltérképezni téged. Engedd, hogy megszagoljon, de hidd el, ehhez egyik végtagodat sem kell az arcába nyomnod. Ha viszont nem haverkodós a kutya, akkor ne erőlködj, nem kell minden kutyát megsimogatni és nem kell mindenkivel pacsizni. Csak akkor ha ő is akarja. Olyan ez mint egy új barátság vagy kapcsolat kezdete, csak akkor alakulhat ki, ha mindkét fél akarja.

A helyes ismerkedési folyamat

Ha a gazdi beleegyezett és a kutyán is látod, hogy barátkozós típus, akkor állj hozzá közelebb, mialatt a gazdival beszélgetsz. Ha megszaglászott a kutya és látod rajta az érdeklődést, mondjuk egy farokcsóválásban kifejezve, akkor hajolj le hozzá és paskold meg az oldalát vagy a hátát. Csak ne a fejét! Mérd fel, hogy ez a mozdulat tetszett a kutyának, vagy befeszült tőle. Ha odáig van érted, akkor folytasd a simit, de ha nem, akkor lépj hátrébb. Minden kutya más, van aki azonnal feloldódik, van akinek a bizalmát több idő elnyerni. Még fajtán belül is egészen eltérőek lehetnek. Az én vizslám lassan oldódik fel, a szomszédé pedig azonnal egy idegen nyakába ugrik.

A lényeg tehát, hogy hátra a kezekkel ismerkedéskor, nem kell mutogatnod a kézfejed! Persze, tudom, hogy borzasztóan nehéz ellenállni egy csodás szőrmóknak, hiszen legszívesebben rögvest megdögönyöznénk, de tartsuk be az ismerkedési etikettet, és felejtsük el végre az ökölmutogatást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotó: Flickr

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...