Saját KB bal
Saját KB jobb
nyillal meglott kutya

Nyíllal meglőtt kutyákat találtak Maglódon

Borzalmas hírről számolt be közösségi oldalán a Gyömrői Kutyamentsvár Állatmenhely. FIGYELEM! Megrázó felvételek!

A maglódi rendőrség értesítette a menhely dolgozóit, hogy a vasútállomás közelében két nyíllal meglőtt kutyára találtak. Az állatvédők azonnal a helyszínre siettek és segítettek a sérült kutyákat befogni.

Azonnal rohantunk a helyszínre, valóban ott volt a 2 bűbáj kutya, úgy örültek nekünk, hogy ugrottak be a kocsiba. Chipet olvastunk, értesítettük a gazdáját, aki meg is érkezett a helyszínre, a kutyákat egy állatorvosi rendelőbe szállította, ahol még jelenleg is röntgenezik őket, mert nem olyan egyszerű eltávolítani a nyílvesszőt belőlük felkészítik őket a műtétre. Nagyon köszönjük a rendőrség munkáját, hogy erőt, embert nem kímélve keresik az elkövetőt, aki valószínűleg már meg is van.” – írta Facebook oldalán a Gyömrői Kutyamentsvár Állatmenhely.

Közben kiderült, hogy sajnos a nyíllal meglőtt egyik kutyának súlyosabb sérülései vannak, belső szervét érte a nyílvessző, őt át is szállították már másik állatklinikára.

A nyomozás folyik, várjuk a fejleményeket.

Forrás: Gyömrői Kutyamentsvár Állatmenhely

 

Mit mond a törvény?

Háttérjogszabályként az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (a továbbiakban: Ávt.) szolgál, mely a törvényi tényállás tartalma szempontjából értelmezési segédletként szolgál. Az Ávt. 6. § (1) bekezdése szerint az állatnak tilos indokolatlan vagy elkerülhető fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozni; így különösen az állatot nem szabad kínozni, emberre, vagy állatra uszítani, kíméletét nem biztosító módon mozgatni, teljesítőképességét felismerhetően meghaladó teljesítményre kényszeríteni stb.

Jogi tényállás:

Btk244. § (1) bekezdése szerint: „Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás

a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy

b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”

Olvasd el állatkínzás témakörben írt cikkünket is!

 

(Kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...