Saját KB bal
Saját KB jobb

Pozitív rezgések – Izraeli kutatók rezgő mellénnyel képeztek ki egy kutyát

A kutyák kiképzése során mind a hangjelzések/parancsszavak, mind pedig a kézmozdulatok megtanítása fontos. A hangjelzésekre akkor is reagál a kutya, ha nem látja a gazdáját, például behívásnál, míg a kézjelek hangzavarban vagy forgalmas utcán lehetnek hasznosak. Bár a kutyák a vizuális jeleket könnyebben elsajátítják, mint a parancsszavakat, mégis a legtöbb esetben egymással párhuzamosan mindkét „nyelvet” megtanulják. A tapintás általi, azaz a taktilis, valamint a haptikus – azaz érintéssel történő kommunikáció és kiképzés területe azonban eddig még feltáratlan lehetőségeket rejt.

Izraelben, a Ben Gurion Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a taktilis jelek is sikerrel alkalmazhatók a kutyák tanítására. Egy speciális, távirányítású mellény segítségével a kutatók megtanították a Tai nevű fekete labrador keverék kutyát, hogy megbízhatóan reagáljon a mellény által kibocsátott rezgésekre. A mellény két motorral rendelkezik, amelyek a kutya mellső lábai mögött helyezkednek el, és váltakozó intenzitású és egyenletes rezgést bocsátanak ki. Az adott oldali motorból érkező adott típusú rezgés felel meg egy parancsnak, így Tai adott jelre fekszik, hátrál, közeledik vagy fordul.

A kutatás tudományos jelentőségén kívül a rezgő mellénynek számos praktikus alkalmazása is elképzelhető, hiszen vannak olyan helyzetek, ahol sem a vizuális, sem pedig a hangjelzések nem alkalmazhatók. Jó példa a kutató-mentő kutyák esetében, amikor a kutya a romok alatt, törmelékek között dolgozik, míg a felvezetője a felszínről irányítja. A távirányító segítségével beszédükben és mozgásukban korlátozott gazdik is tudnának kommunikálni a kutyájukkal. További perspektíva a siket és vak kutyák tanítása és a velük való együttélés során a kommunikáció lehetősége érintési távolságon kívül is.

Az izraeli kutatócsoport Tokióban, egy haptikus technológiával foglalkozó konferencián mutatta be az eredményeket, ahol természetesen Tai volt az est fénypontja.

 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; indexkép: Matheus Bertelli  /pexels; videó: Yoav Golan/YouTube
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...