Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy fesztivál Nepálban, mely a kutyák előtt tiszteleg

A Tihar fesztivál Nepál egyik legkedveltebb eseménye, melyet minden évben ősszel tartanak, 5 napig tart és az egész ország virágba és szeretetbe borul. Idén október 9-re esik a fesztivál első napja. Ha arra jársz, ne hagyd ki!

Tihar – a fény ünnepe. Az emberek színes fényekkel és festékszórásokkal díszítik az otthonaikat, így a város igazi mesebeli fényáradattá válik, az utcák pedig fantasztikus színekben pompáznak.

A Tihar fesztivál első három napja az állatok előtt tiszteleg, ezeken a napokon különösen közel kerül egymáshoz állat és ember, mégpedig úgy, hogy az emberek megünneplik az állatok létezését, megköszönik szolgálataikat és hűségüket. Sorba tisztelegnek a varjak, a kutyák, majd a tehenek előtt.

Az első napot Kaag Tiharnak hívják, vagyis a varjú ünnepének. A varjút a halál hírnökének tartják, ezért az emberek (nem csak ezen a napon) különös becsben tartják ezeket a madarakat, vigyáznak rájuk és mindenféle földi jóval ellátják őket, hogy a halálhír elkerülje családjukat.

A második nap a Kukur Tihar, mely a kutyák ünnepe, akit a leghűségesebb állatnak, az ember megmentőjének és legjobb barátjának tartanak. A kutyákat alapvetően szeretet és tisztelet övezi Nepálban, de a Kukur Tihar napján minden róluk szól. Csodálatos virágfüzéreket, „malla”-t tesznek a nyakukba, piros és narancssárga port szórnak a fejükre, mely a kutyák szentségét jelzi. Ezt a festéket rizsből, joghurtból és vörös porból készítik.

Még mielőtt megkérdőjelezné valaki, hogy a kutyáknak ez miért jó, fontos tudni, hogy nemcsak feldíszítik őket, hanem ezen a napon a négylábú társakat mindenféle földi jóval,  finomabbnál finomabb falatokkal kényeztetik egész álló nap.

Nézd csak meg galériánkat, és azt a sok, boldog, gyönyörű kutyapofit!

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...