Saját KB bal
Saját KB jobb

Kína hatalmas lépést tett a kutyahús fogyasztás végleges megszüntetéséért

Kína a világ egyik legősibb civilizációja, mely már az ókorban önálló kulturális egységet alkotott viszont a többi fejlett kultúrától elzárva fejlődött. Történelmen és tradíción alapuló kultúra, melynek néhány szokása egykori elszigeteltségének köszönhetően más népek számára komoly morális és etikai problémát vet fel. Kína esetében az egyik ilyen tradíció a kutyahús fogyasztás.

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb szakadék keletkezett a történelmi tradíció és az állatvédők között, nemcsak nemzetközileg, hanem az országon belül is. Mint ahogy sok más országban, Kínában is terítékre kerültek az állatok jogai és bármilyen felhasználásuk etikai kérdései. Évek óta óriási nemzetközi botrányt kavarnak a kutyahús fesztiválok, melyek megrendezése ellen kínai aktivisták is folyamatos tiltakozásukat fejezik ki.

Most viszont úgy néz ki, hogy valóban történelmi döntés van születőben, ugyanis Kína két fő irányító testülete, a Kínai Népi Politikai Konzultációs Konferencia (CPPCC) és a Nemzeti Népi Kongresszus (NPC) egy olyan törvényjavaslatot alkottak meg, mely a kutyákat kísérő állatokká (companion animals) minősíti.

kutyabarat kutyabarát

Ez a minősítés olyan státuszba helyezné a kutyákat, mely védelmet biztosítana számukra minden erőszakos cselekménytől, így attól is, hogy élelmezési céllal vessenek véget az életüknek – magyarul törvénybe ütközne kutyát a húsáért megölni. Amennyiben ezt a törvényt ratifikálják, úgy az valóban és végérvényesen véget vetne a kutyahús fogyasztás évszázados tradíciójának és óriási győzelmet jelentene nem csak a helyi aktivistáknak, de a világ minden állatvédőjének.

Az intézkedés bevezetése egyelőre még várat magára, de már az óriási eredmény, hogy a kínai kormány egyáltalán ilyen szinten és ilyen aktívan foglalkozik az állatvédelemmel.  Az új törvény alkotói szerint már csak idő kérdése, hogy az mikor kerül bevezetésre, mert Kína, mint gazdasági nagyhatalom, már nem fordíthat hátat ennek a problémának.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org, wikipedia

Fotók: stock, bbc.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...