Helló Gazdi – kezdeményezés az örökbefogadásért

Hogy mi is az a „Helló Gazdi”? És hogy mi hívta életre ezt a fantasztikus kezdeményezést? Erről beszélgettünk a „Helló Gazdi” kezdeményezés megálmodójával és létrehozójával, Máté Dorkával.

Kutyabarát.hu:  Elindítottál egy facebook oldalt  „Helló Gazdi” névvel. Mi hívta életre a kezdeményezést, és miről szól ez?

Máté Dorka: Fotós vagyok, és már évek óta megfogalmazódott bennem, hogy akár segíthetnék a gazdi kereső kutyák fényképezésével én is az örökbefogadás érdekében. Ahhoz  kevés vagyok, hogy a nagybetűs állatvédők kemény munkáját végezzem,  de hiszek benne, hogy  a maga módján mindenki tud segíteni az országban lévő döbbenetes számú árva eben.  Legkézenfekvőbb és egyik legfontosabb segítség a gazdira váró kutyusok posztjainak megosztása, ha ez nincs, én most be tudnám húzni a székem az íróasztalom alá, és nem kifacsarodott törzzsel gépelnék.  

Kutyabarát.hu: Ezek szerint Te is gazdi vagy, esetleg több kutyus is van a családotokban?

Máté Dorka: Négy éve hagyott itt minket az akkori kutyánk, gyermekeim bébiszittere, Pepe.  Akkor úgy döntöttünk a férjemmel, hogy kiskamasz gyerekeink nevelése épp elég extrém sport az életünkben, pár évig nem vállaljuk egy új kutya családba illesztésével járó feladatokat. Masszívan tartottuk magunkat pár hónapig az elhatározásunkhoz, de aztán jött egy poszt…  Aztán ugyanaz a poszt máshonnan.  A fényképről egy csuda helyes szakállas kamaszkutya nézett mélyen a szemünkbe, és valami olyasmit mormogott a bajsza alatt, hogy vigyél már haza, eleget vártam rátok!  A fénykép, amit egyébként a Hope Online szuper fotósa készített, „véletlenül” ott ragadt a monitoron.  1-2 napig egy szót sem szólt róla egyikünk sem, csak a gyerekszobából hallatszott némi izgatott pusmogás. Harmadnap a férjem hívott a munkahelyéről, és emelt hangon leteremtett, hogy még mindig nem hívtam AZT a számot.  Na, így érkezett a családba az új tag, aztán azóta még kettő, de ez már más történet….


Fotó: Máté Dorka

Kutyabarát.hu:  Jelenleg kit támogatsz, kit segítesz a kezdeményezéseddel?

Máté Dorka: Idén nyáron végre felvettem a kapcsolatot a Kóborka Állatvédő Alapítvánnyal. Eszméletlen munkát végeznek, masszívan több, mint száz kutya sorsát próbálják segíteni, és bár nekem döbbenetes a szám, tudom, hogy országosan még ez is csak egy morzsa…  14 éves kutyabolond lányommal, Kamillával és több segítővel lefotóztunk nagyjából száz kutyát, de a menhelyre mindig jönnek újak, nem úsztuk meg ennyivel… Közben persze újabb léket kapott a szülői tekintélyem, és ugyan határozottan meghúztam a határt két kutyánál a családban, egy kis nyüzege kölyök valahogy mégiscsak hazajött a lányommal…

Kutyabarát.hu: Nem lehetett egyszerű több, mint száz, nyüzsgő kutyust lefényképezni…

Máté Dorka: A hivatalos fotós tevékenységem egyébként főleg gyerekek fényképezéséből áll, így viszonylag rutinosan álltam neki a munkának, nagyjából olyan ez, mintha egy csomó bundás bölcsődést fényképeznék.

Kutyabarát.hu: A „Hello gazdi” projekttel mi a célod?

Máté Dorka: A fényképeket elsősorban a Kóborka használja, de megpróbálunk rásegíteni a gazdisodásra, ezért indítottuk el a Helló Gazdi facebook oldalt. Az összes menhelyi árvának elmondtam, hogy már várja őket valahol a gazdi, úgyhogy nagyon remélem, hogy az oldalnak sikere lesz, és a megosztásoknak hála sok más gyanútlan sorstársam találkozik a monitoron azzal a bizonyos tekintettel, ami elől nincs menekvés, fel kell emelni a telefont!


Fotó: Máté Dorka

A Helló Gazdi Facebook oldalát, és további képeket itt találtok.

 

 

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...