Saját KB bal
Saját KB jobb

Itt a közteresek állásfoglalása a városligeti hölgy elleni támadásban

Egyre bonyolutabbá kezd válni az ügy, ami pár napja történt a Városligetben. Egy hölgy számolt be az interneten a hajmeresztő esetről, ahol egy közterület-felügyelő állítólag bántalmazta, majd több órán át bent tartották a rendőrségen, mert nem tudta igazolni magát kutyasétáltatás közben. Azt állítja, semmilyen jegyzőkönyvet nem kapott a történtekről, sérüléseiről utólag látleleletet készíttetett. Most a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság is megszólalt, a hölgy pedig megkezdte a tanúk felkutatását.

 

Pár napja tettük közzé a hölgy beszámolóját, ami szerint a Városligetben az egyik közterület-felügyelő megragadta karját, majd fojtogatni kezdte, később pedig a rendőrök több órán keresztül nem engedték szabadon.

A városligeti kutyások azóta is segítenek kideríteni az igazságot, ugyanis egyelőre sem tanú, sem semmilyen hivatalos papír nem készült. Az előzményeket ide kattintva találjátok.

Az instagram oldalon találtak ugyan egy videót, amit egy fiatalember készített, de azon a felvételen már csak az látszik, ahogy a hölgy a közterület felügyelők és a rendőrök társaságában van. Az előzményekről is keresnek olyan felvételt vagy embert, ami és aki esetleg igazolni tudja az egyik vagy másik fél igazát.

A hölgy ügyében a Társaság a Szabadságjogokért szervezet is tesz lépéseket, utólag elkészült a látlelet is, a városligeti kutyások pedig szimpátia találkozót szerveztek. Akkor készült a felvétel a hölgy karjairól, ahol jól látszanak a véraláfutások.

Időközben megérkezett a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság hivatalos állásfoglalása is, amelyet saját honlapjukon közöltek.

2018. július 18-án a Városligetben szolgálatot ellátó közterület-felügyelők állampolgári bejelentést kaptak, hogy egy közepes méretű kutya kóborol a park területén, illetve többször kifutott az úttestre is. A kutyát sikerült a kutyafuttató elkerített részére terelni. A bejelentő vélelmezte, hogy a kutya egy idősebb hölgyé, aki korábban egy kutyát keresett, és akiről jó személyleírást tudott adni. A személyleírás alapján a felügyelők a hölgyet a Városliget területén rövidesen megtalálták, és tájékoztatták, hogy az elkóborolt eb biztonságban, a kutyafuttató területén van. A hölgy a segítő szándékú felügyelőkkel szemben már ekkor is ellenségesen viselkedett, és közölte, hogy a kutya nem elkóborolt, mindig visszatér hozzá. A közterület-felügyelők  ezt követően visszatértek a kutyafuttatóhoz, és tájékoztatták a kutyát visszatartót bejelentőt, hogy az eb gazdája is hamarosan megérkezik.

Az eb gazdája és az ebet megfogó többi kutyatulajdonos között vita alakult ki, az eb gazdája sérelmezte, hogy az ő kutyáját megfogták. Munkatársaim ekkor vonták intézkedés alá, és tájékoztatták, hogy a Szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követett el, mivel a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátotta közterületre, kóborolni hagyta. A közterület-felügyelőt a törvény ezen cselekmény elkövetőjével szemben figyelmeztetés alkalmazására, helyszíni bírság kiszabására, valamint szabálysértési feljelentés megtételére jogosítja fel. Az intézkedés alá vont személy a közterület-felügyelők többszöri felszólítása ellenére az intézkedés alól megkísérelte magát kivonni, és a helyszínt elhagyni.

A közterület-felügyelő részére a 2012. évi CXX törvény (Rendészeti törvény) intézkedési kötelezettséget ír elő, az intézkedését kényszerítő eszköz alkalmazásával is kikényszerítheti. A magát az intézkedés alól kivonni próbáló személyt – az arányosság betartásával – az egyik felügyelő karjának megfogásával a helyszínen tartotta, majd a fokozódó ellenállás miatt, az előírt módon,  úgynevezett karbölcső alkalmazásával a helyszínen tartotta, miközben próbálta megnyugtatni, és az együttműködésre rábírni. 

A sajtóban, illetve a közösségi médiában megjelent téves információkat cáfolva, a közterület-felügyelő fojtófogást, illetve más, súlyos sérülést okozó technikát nem alkalmazott, ezt az ruházatán elhelyezett testkamera felvételei is egyértelműen alátámasztják.

Jelen esemény azért is különösen sajnálatos, mert munkatársaink segítő szándékkal, az elkóborolt eb gazdájához történő visszajuttatásán fáradoztak, és a velük szembeni, illetve a eb megfogásán fáradozó állampolgárokkal szembeni verbális atrocitás miatt kényszerültek intézkedésbe.

A munkáltató által ilyen esetben kötelezően lefolytatott vizsgálat – a rendelkezésre álló adatok, bizonyítékok alapján (a felügyelők jelentése, testkamera felvétele) – megállapította, hogy a felügyelők intézkedése jogszerű, szakszerű, és arányos volt.

Visszautasítunk minden olyan sajtóban megjelent információt, amely alapján az olvasóban olyan kép alakulhat ki, hogy a közterület-felügyelők jogszerűtlenül, az állampolgárokkal szemben indokolatlan erőszakot alkalmazva lépnek fel, illetve állampolgárokat bántalmaznak.

Munkatársaink az intézkedésükkel ellenszegülő személyhez minden esetben rendőri intézkedést kérnek, ahogy ez történt jelen esetben is. A rendőri intézkedéssel összefüggésben, illetve az esettel összefüggő egyéb körülményekről a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtó kérdéseire adott válaszaiban részletes tájékoztatást nyújtott.

Üdvözlettel:

Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Sajtószolgálata

 

Az érintett közterület-felügyelő testkamerájának felvételeit többszöri kérés ellenére sem hozták nyilvánosságra. A fejleményekről igyekszünk azonnal beszámolni. 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ZöldEb, kozterulet-felugyelet.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...