Pár nap és újra bíróság előtt Fülöp ügye

Bár a bíróság novemberben már ítéletet hirdetett a megkínzott Fülöp ügyében, de a fellebbezés miatt most pénteken lesz a tárgyalás következő állomása. A bíró példát akar statuálni, de az elsőfokú enyhe ítélet láttán egy emberként hördültek fel az állatszerető emberek.

 

Mint már akkor is beszámoltunk róla, a nagycserkeszi házaspár 2017 novemberében négy-négy hónap letöltendő fogház büntetést kapott a német juhászkutyájuk ellen elkövetett különös kegyetlenkedés miatt.

Fülöpöt szinte mindenki ismeri már az országban, és mindenki azért szorított, hogy a hosszas szenvedés legalább happy end-el záruljon. Sajnos kívánságunk nem teljesült: bár a kutyus napokig hősiesen küzdött életéért, de sérülései túl súlyosnak bizonyultak ahhoz, hogy menthető legyen.

A bíró indoklása szerint a vádlottak a kutya pusztulását okozó zsinór nélkül is kegyetlenül bántak az állattal, de a nyakába bevágó, a nyelőcsövét roncsoló zsinór tette különösen kegyetlenné az ügyet, és bizonyítható, hogy az elkövetők tisztában voltak a ténnyel, hogy Fülöp így el fog pusztulni.

Amin talán a legtöbben hördültek fel, hogy a bíróságon enyhítő körülményként vették figyelembe a büntetlen előéletet és azt, hogy 4 gyermeket nevelnek, ezért végül négy hónapot kaptak, amit fogházban kell letölteniük, valamint egy évre eltiltották őket a közügyektől. Mivel az ügyben történt fellebbezés, így az ítélet nem vált jogerőssé, a következő forduló most pénteken várható.

Az állat gazdái, B. Attila és M. Ágnes tagadták az állatkínzást. Egyikük elismerte, hogy 2016. novemberében kötött zsinórt a kutya nyakára. Valószínűleg az már a felhelyezéskor is túl szoros volt, és nagyjából 6 hónapig volt folyamatosan a kutya nyakán, ami végül végzetesnek bizonyult.

Az estiujsag.hu értesülései szerint a tárgyaláson felmerült, hogy lehet-e egy büntetlen előéletű emberre rögtön letöltendő büntetést kiszabni. – Lehet, sőt kell is – mondta a bírónő, aki szerint példát kell statuálni az ilyen ügyekben. Ahhoz képest az első ítélet igencsak enyhének mondható, kíváncsian várjuk a másodfokon születendő döntést. A másodfokú ítélethirdetés április 6-án lesz a Nyíregyházi Törvényszéken.

Azóta meglepő módon sorjában kerülnek elő itthonról és a nagyvilágból egyaránt a hasonló esetek, ezek alakulásáról is beszámolunk, ha történik előrelépés. A kanadai eset a leginkább hasonlító esemény sorozat az itthon történtekhez, ott ma várható az elsőfokú ítélet.

Újabb Fülöp, most Békésen – mi történik itt?

Igazságot Teddy-nek: hamarosan kezdődik a Fülöpéhez hasonló kanadai tragédia tárgyalása

Fülöp kutya hasonmása túlélte ugyanazt a szenvedést Indiában, amit Fülöp nem tudott

 

 

(kutyabarát.hu)

Felhasznált forrás: estujsag.hu
Fotó: Állatbarát Alapítvány

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...