Saját KB bal
Saját KB jobb

Rosszul szerepelt a holland teszteken a nyers etetés

Mint minden állat élelmezési módszert, most a nyers etetést is mikroszkóp alá vették. Ahány ember, annyi féle vélemény: a legújabb holland kutatás eredményei azt mutatják, hogy tápanyag hiány, növekedési problémák és fertőzések is gondot okozhatnak a nyers etetést választó gazdik kutyái körében. Mindeközben alig hét kilométerre Magyarországtól újra megjelent az afrikai sertéspestis. 

Az Utrechti Egyetem legutóbbi kutatása alapján az egyetem kimondottan nem javasolja a nyers etetést. A kutatók véleménye szerint mindenfajta előny híján a háziállatok nyers húsra vonatkozó étrendje még fogászati és bélsérüléseket, növekedési problémákat, bizonyos tápanyag hiányt és fertőzést is okozhat. A kutatás nem véletlenül indult útjára: a holland kutyatartók több mint a fele a nyers etetést preferálják. Egyelőre.

Természetesen a külföldi megbízható beszerző helyek sem tehetnek arról, ha egy hús baktériumokkal, parazitákkal fertőzve érkezik. Sokan kutyatartók pedig nem tartják be a barf (nyers etetés) egyik alapszabályát, hogy sertéshúst nem lehet nyersen adni kedvencüknek. Nekik szól elsősorban a figyelmeztetés: a Nébih közleménye szerint ugyanis keleti szomszédunkban, Romániában ismét megjelent az afrikai sertéspestis, és egyelőre csak a felmérések folynak, mekkora kiterjedésű lehet a fertőzöttség, és hova került a fertőzött húsból, ami nem csak a sertéshúst érintheti, ha egyszer terjedni kezd.  

A holland kutatók 35 nyers húsból készült terméket vizsgáltak 8 különböző márkától szerte Hollandiában. A termékek 23%-ában találtak E coli baktériumot, ami az embereknél veseelégtelenséget okozhat, és 80%-ban olyan volt a baktérium, ami nem reagál az antibiotkumokra. 4 termék tartalmazott Sarcocystis cruzi, és 4 Sarycocystis tenella parazitát. Két termékben találtak Toxoplasma gondii parazitát is, ami a toxoplazmózis betegség okozója.

Bár a legtöbb termék fagyasztott állapotban kapható, az csak a parazitákat pusztítja el, a baktériumokat nem. A főzéssel azokat is megsemmisíthetnénk – pont ebben áll a kutató szerint a nyers etetés veszélye. Ráadásul ezek a baktériumok az emberre is veszélyt jelenthetnek, ha kutyájukkal érintkeznek.

Akik a nyers etetésben hisznek, legtöbbször amiatt aggódnak, hogy milyen összetevőket tartalmazhatnak a macskák és kutyák számára feldolgozott élelmiszerek. A kutatók a vizsgálattal azt tudják bizonyítani, hogy egyik etetési módszer sem hibátlan és támadhatatlan. Azt javasolják, hogy minden esetben kérjük állatorvos segítségét, hogy saját kedvencünknek minden szempontból megfelelő táplálást válasszunk.

A NÉBIH kiadványa szerint az érintett gazdaság, ahol afriai sertéspestis nyomait találták, a magyar-román határtól alig több mint 7 km-re található, így azonnal megfigyelési zónát jelöltek ki.

 

A nyers etetésről és egyéb hasznos kérdésekről itt olvashatsz bővebben:

Mi az a BARF etetés?

Miről árulkodik kutyánk ürülékének állaga?

Szakkifejezések egyszerűen: mi áll a kutyatápok cimkéjén?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: NÉBIH, metro, bmj
 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...