1081 állatkínzási eljárásból mindössze 189 esetben történt vádemelés 2017-ben

Mindenki tudja, hogy számtalan esetben el sem jutnak az állatkínzásos ügyek a hivatalos bejelentésig, ezeket észben tartva még ijesztőbbek a 2017-es bűnügyi statisztikák. Sajnos letöltendő börtön büntetésről sem adhattunk gyakran hírt a tavalyi évből, még a legnagyobb port kavart esetekben sem.

Állatkínzás ügyében összesen 1081 eljárás indult 2017-ben, ebből mindössze 189 esetben történt vádemelés. 347 esetben megszüntették a nyomozást, 275 esetben pedig már a feljelentést is elutasították.

Az eljárások és a vádemelések száma állatkínzás ügyében ugyan folyamatosan csökkenő tendenciát mutat 2012 óta, de sajnos ez cseppet sem jelenti azt, hogy az állatkínzásos ügyek száma csökkenne, az is állhat a háttérben, hogy egyre kevesebb ügy marad felderítetlen.

Tavaly összesen 314 kutya és 104 macska volt érintett állatkínzásban, és 99 kutya szerepelt lopási ügyben. De nem csak őket éri utol az emberi kegyetlenség: hal, galamb, nyúl, 159 sertés és 34 ló is érintett volt állatkínzásos ügyekben tavaly.  

2017-ben végül 479 regisztrált bűncselekmény ügyében ítélt a bíróság – ezek közé tartoznak az évek óta húzódó perek is. Ahogy a tavalyi sajtófigyelést végeztük, sajnos nagyjából két kezünkön meg tudjuk számolni, hány esetben lett a döntés letöltendő börtönbüntetés, akár súlyos ügyeket is nézve: ilyen volt a hatalmas média érdeklődést kapott Fülöp szomorú története vagy a szomszéd puliját vasvillával leszúró házaspár esete, akik még súlyosbított ítélettel is felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Bizonyítottság hiányában felmentéssel zárult az a per is, ahol egy vadász 3 lábú kutyát lőtt ki, mondván, veszélyeztette a vadállományt.

Ezek fényében kissé szkeptikusan várjuk a 2018-as ítéleteket.

Anglia, Skócia és Wales is érzi, hogy ideje bekeményíteni: náluk 5 évre emelik a kiszabható büntetés felső határát. Az Egyesült Államokban is folyamatosak a szigorítások: Pennsylvania-ban mostantól még a hidegre is kitér az állatvédelmi törvény. Az egyik legsúlyosabb ítélet is az USA-ban született: a ragasztószalaggal körbetekert szájú kutya kínzója 15 évet fog börtönben ülni.  

 

Itt megtaláljátok a tavaly lezárt bűnesetek megyei bontását:

Budapest 67

Baranya 15

Bács-Kiskun 26

Békés 22

Borsod-Abaúj-Zemplén 33

Csongrád 13

Fejér 25

Győr-Moson-Sopron 15

Hajdú-Bihar 19

Heves 17

Komárom-Esztergom 12

Nógrád 13

Pest 70

Somogy 14

Szabolcs-Szatmár-Bereg 28

Jász-Nagykun-Szolnok 30

Tolna 18

Vas 10

Veszprém 22

Zala 10

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: bsr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...