Újabb év – újabb szilveszteri áldozatok

Petárdás sérülés, elütött, elveszett kutyák, epilepsziás rohamok és állatkínzás – az idei szilveszter semmivel nem volt könnyebb a kutyatartók számára – sőt. A 31-ére való felkészülést már napokkal korábban meg kellett kezdeni, és utána sem volt nyugalom. A zajongóknak fogalmuk sincs, hogy a szórakozásukkal mit okoznak az állatoknak.

Az állatkedvelő emberek közösségi oldalai napok óta tömve vannak a szilveszteri áldozatokkal. Elszökött, elveszett kutyák, azok, akik már soha nem térhetnek vissza gazdájukhoz, rohamot kapott, kórházba került állatok, rémület és rettegés. Sajnos ez a valóság: szilveszterkor a magyar nem sírva vígad, hanem hangosan, de az idei minden eddigi éven túltett.

 

184 áldozat, 7 halál alig pár órával éjfél után

Alig éjfél után pár órás hír – a petárdázások és tűzijáték miatt 184 kutya vagy macska került fel – és ezek csak a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalára felkerült állatok, akik ezen kívül eltűntek vagy bajuk esett, az szinte megszámlálhatatlan eset.

„Ennyit jelentettek be eddig, de tudjuk, hogy holnap reggel kezdődik a nagy roham, és ennek a többszöröse lesz a létszám egy hét múlva. De annak a 7 kutyának, aki a ma esti „önfeledt bulizás” miatt meghalt, annak a 7 léleknek ez már késő. Chip csak egyikükben volt, így 6 gazdi még nincs meg” – olvashatjuk 1-én a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalán.

 

„Zárd be, ilyen egyszerű!” – Tényleg ilyen egyszerű volna?

Rengetegen kritizálják a gazdikat, hogy ha megfelelően gondoskodnának kutyájuk szilveszteri biztonságáról, akkor nem tudna elszökni, de azzal nem számolnak, hogy valahol már a szilvesztert megelőző hetekben is petárdákkal készülnek az óév búcsúztatására, és utána is napokig durrogtatják a fel nem használt pirotechnikai cuccokat. Így egy sima „biztonságba helyezés” jelenthet akár két hét masszív felügyeletet, folyamatos nyugtatózást és stressz kezelést.

 

Petárda miatt sérült meg az utcán a kutya

Nem csak a félelem a gazdik legnagyobb rémálma: az idei szilveszter egyik konkrét áldozata egy német juhászkutya, akire a police.hu információja szerint egy járókelő talált rá 2018. január 1-jén 0 óra 45 perc körül Szolnokon  – feltehetően pirotechnikai terméktől sérült meg a mancsán. A kiérkező járőrök a szolgálati gépkocsiban lévő elsősegélynyújtó eszközökkel ellátták kutyust és steril kötszerrel bekötötték a lábát. További segítséget egy helyi civil állatvédőtől kértek – aki rendelkezik mikrochip-leolvasóval -, hogy mihamarabb megtalálják a gazdáját. Természetesen a gazda hanyagságának tudható be, hogy a fiatal szuka kutya nem rendelkezett chippel. A civil állatvédő intézkedett a kutyus további, soron kívüli orvosi ellátásáról.

 

Háziállatok, vadon élő állatok – mindenki veszélyben van

A kutyákon, macskákon kívül mások is veszélyben vannak ilyenkor: Debrecenben 5 kecske szakította ki a kaput és menekült az erdőbe a hangzavar miatt. Szerencsére ők még időben hazakerültek.

Nem csak a háziállatokért kell ilyenkor aggódni: a lakott területekhez közel élő vadon élő állatok is hatalmas stresszt élhetnek át. Both Zoltán vadállatbefogó ugyan nem kutyát tart, de számos petárda ellenes posztjai egyikében tökéletesen megfogalmazta, mit veszíthetünk mi és az állatok amellett, hogy fizikai sérülés is lehet a vége.

„Ehhez a petárdázásosdihoz csak annyit fűznék hozzá, hogy k*** le***, ki hol-hogy és mikor robbantja fel a kezét. Viszont ÁLLATTARTÓ VAGYOK, egyebek mellett több olyan állat is van nálam, akik bizalommal vannak az emberek felé és cseppet sem szeretném ezt a bizalmat valamilyen tizenéves kis p*** miatt elveszíteni, aki ész nélkül (mert ezt ésszel nem lehet) dobálózni szándékozik a kölyök pezsgő mellett különböző pirotechnikai eszközökkel. (…) ha érthetően körülírtam.” – írja Zoli.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...