Montreal végre visszavonja a pit bull tilalmat

Egy emberként tiltakozott a világ Montreal korábbi döntése ellen, amikor egy évvel ezelőtt megtiltotta a bull típusú kutyák tartását a városban. Novemberben új polgármestert választottak a város élére, aki ígéretet tett: egyik első intézkedése lesz a fajta alapú megkülönböztetés eltörlése. 

A tavalyi rendelet úgy határozta meg az érintett kutyákat, hogy bizonyos fajtákat felsorolt (Staffordshire bull terrier, Amerikai pit bull terrier, Amerikai Staffordshire terrier) valamint hozzátette, hogy bármely keveréke ezen kutyáknak vagy bármely kutya, amely a fenti fajták jellemzőit mutatja, veszélyesnek minősül, tartása pedig tilos. 

Azoknak, akik akkor már ilyen típusú kutyát tartottak Montrealban, 2016. december 31-ig be kellett szerezniük az engedélyt, hogy kedvencüket megtarthassák, különben az állatokra kobzás és altatás várt.

Már akkor is hatalmas volt a tiltakozás, hiszen számos ország bebizonyította: a fajta alapú diszkrimináció csak a visszaélések és az előítéletek melegágya, semmi szakmai szempontot nem tartalmaz. Ahogy a szakértők fogalmaznak: veszélyesnek csak egyedeket lehet nyilvánítani adott viselkedési jellemzők alapján, nem pedig egész csoportokat. Az állatvédők egész évben támadták a döntést, hiszen rengeteg kutyát veszélyeztetne az elaltatás csak azért, mert adott fajtához tartozik vagy arra hasonlít – nem vizsgálva azt, hogy természetre milyen állat.

Pénteken Craig Sauvé, a városi tanács egyik tagja, akihez az állategészségügyi bizottság tartozik, bejelentette, hogy a megkülönböztetés tavalyi törvényi szabályozása helyett, amely konkrét kutyafajtákat vagy fizikai jellemzőket céloz meg – mostantól a bizonyított viselkedést fogják majd alapul venni – hivatalosan december 20-án ül össze a bizottság.

„Montreal szívesen fogadja a városi kutyatartókat, és ez így is fog maradni” – nyilatkozta Sauvé. – „Hogy visszaszorítsuk a kutya támadásokat, az összes kutyát kell néznünk. 

A városi legendákkal szemben a pit bull nem agresszívabb vagy veszélyesebb fajta, mint a többi. Az összes kutya lehet potenciálisan veszélyes.”

A város vezetés ezzel párhuzamosan azt tervezi, hogy megszigorítja a pit bullok örökbe fogadási lehetőségeit és tartását, amellyel az állatvédő csoportok nagyon is egyetértenek. A veszélyesnek ítélt egyes kutyákra vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben maradnak, de a meghatározás most már nem fajta alapú lesz.

„Nagyon boldogok vagyunk, hogy december 20-án módosítani fogják a törvényt, és mostantól egy kutya megítélésénél nem az fog számítani, hogy hogy néz ki” – nyilatkozta Sophie Gaillard, a helyi állatvédő szervezet, az SPCA ügyvédje. 

 

A témához kapcsolódnak:

A tavalyi Montreal-i döntésről itt olvashatsz

Innen indult a fajta alapú diszkrimináció elleni mozgalom

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: huffingtonpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...