Nemzetközi nyomás hatására betiltják az indonéz kutya – vaddisznó viadalokat

Globális felháborodást keltett a kutyák és a vaddisznók közötti harcok híre és a napvilágra került fotósorozatok, így nemzetközi nyomásra a hatóságok azonnal törvényt alkottak és betiltják a véres szórakozást. Beismerték: nem minden hagyomány jó.

Mi is beszámoltunk róla korábban: az indonéz „szórakozás”, az „adu bagong” (vaddisznó viadal) játékszabályai egyszerűek: egy befogott vaddisznó és egy kutya lép a ringbe, de csak egyikőjük győzhet, a másik gyakran az életével fizet érte (Itt olvashatsz róla bővebben).

Nem csak az állatoknak okozott szenvedés miatt hördült fel a világ, de azért is, mert az éljenző tömegben számtalan kisgyermek látható az ott készült fotókon.

A győztes kutya tulajdonosa akár 1500 fontnak megfelelő pénzösszeget is nyerhet egy-egy harc alkalmával, az ilyen győztes kutyákat tartó emberek családja pedig az ottani körülményekhez képest mesés gazdagságra tehetnek szert egy-egy ilyen tenyészállattal.

Amikor a harcról készült képek napvilágot láttak, az állatvédő aktivisták végre világszerte összefogtak, és egyként tettek nyomást az indonéz hatóságokra, hogy a véres „hagyománynak” véget vessenek.

Bár ezekhez az akciókhoz már nem fűznek sok reményt a résztvevők, jelen esetben a hatóságok mégis engedtek a nyomásnak és felfüggesztették a viadalokat. A tartományi kormányzó szóvivője nem titkolta: a világ felháborodásának nyomására döntöttek a betiltás mellett.

Nem minden hagyományunk jó” – mondta Ade Sukalsah, a tarományi kormányzó szóvivője. – „Ha egy tradíció ilyen negatív benyomást kelt és rossz hatással van emberek életére, akkor kötelességünk eltüntetni és elfeledtetni. A viadalok kegyetlenséget, fájdalmat és erőszakot közvetítenek az állatokkal szemben.”

A hatóságok körlevelet adtak ki a regionális tisztviselőknek, sürgetve a rendőrséget és a helyi közösségeket, hogy segítsenek a törvény végrehajtásában. Természetesen nagy számban vannak ellenzői és kritikusai is a harcoknak, mivel a kegyetlenkedés mellett tiltott fogadások helyszínéül is szolgál.

A részvevők ellenállása természetes lesz, hiszen rengeteg ember megélhetése függ a véres játszmáktól, de a megszokott hagyományoktól való elszakadás is nehézkes folyamat. Mindenestre üdvözölendő, hogy szinte azonnal törvény született a viadalok betiltására, még ha ez külső társadalmi nyomás hatására is történt meg.

 

Ezeket is ajánljuk:

Hontalan állatok világnapja – a háziasításhoz ház is jár

A masnis félfülű kutya lett a kutyaviadalok elleni harc jelképe

Miért nem lelhet gazdára a félarcú magyar kutya?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: express
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...