Saját KB bal
Saját KB jobb

Bűncselekmény lesz a bántalmazó kapcsolatokban a háziállat fenyegetése az USA-ban

Az Egyesült Államok egyre nyomatékosabban figyelmeztet: rengeteg ember háziállata védelmében kénytelen bántalmazó kapcsolatban maradni. Nem csak a civil kezdeményezések indultak el, hogy segítsék a kisállattal menekülőket, de külön törvényjavaslatot is benyújtottak, hogy mostantól bűncselekményként kezeljék az állatok bántalmazásával való fenyegetőzést.

2016-ban csak New York városában a családon belüli erőszak áldozatainak fenntartott segélyvonalra összesen 83,687 hívás érkezett – átlagosan 225-el több minden hónapban, mint tavaly. Legtöbbször a családon belüli erőszak kifejezésről azonnal emberi áldozatokra asszociálunk, de sajnos számtalanszor szenvednek a rossz bánásmódtól a háziállatok is, ráadásul sokszor akaratlanul is kulcsszerepük van az ilyen esetekben.

Mintegy 25%-a a családon belüli erőszakot elszenvedőknek arról számol be, hogy kisállata miatt tért vissza bántalmazójához, és sok esetben a kiskedvencek védelme érdekében eleve el sem menekülnek. Az esetek 71%-ában volt érintett egy állat is, akit közvetve vagy közvetlenül ért fenyegetés vagy konkrét bántalmazás is történt.

A megoldás elméletben teljesen egyszerű: biztosítani kell az áldozatoknak, hogy elhagyhassák a bántalmazó környezetet – és kedvenceikkel együtt tudjanak biztonságos helyre menekülni. Sajnos a környezeti feltételek már cseppet sem ilyen egyszerűek: a menedék helyek mindössze 3%-ában megoldható, hogy az áldozat kisállatot hozzon magával. Ráadásul egy állat ideiglenes elhelyezése pénzbe és időbe telik, amik közül legtöbbször egyikkel sem rendelkeznek azok, akik menekülni kényszerülnek.

Azért indult némi kezdeményezés ezügyben, 2013-ban a Resource Institute, a new york-i családon belüli erőszak áldozataiért indított program felelős szervezete elkezdte kialakítani a megfelelő helyeket a kisállattal érkezők számára, és együttműködtek a legnagyobb állatvédő szervezettel is, az ASPCA-vel, ami segítette az állatok ideiglenes elhelyezését és ellátását.

2016-ban Iowa City-ben megkezdték a kennelek kialakítását, és már 10 éve biztosítják az érkező kisállatok ideiglenes elhelyezését.

2018-ban indul az Alabama’s Shelby Humane Society háziállat-biztonsági programja. A kezdeményezés együttműködik majd a helyi családon belüli erőszakkal foglalkozó szervezetekkel, hogy az áldozatok háziállatait helyettesítő családoknál, menhelyeknél és állatorvosoknál helyezzék el, amíg a körülmények nem biztosítottak a családok újra egyesítéséhez.

Ráadásul az Állat Jóléti Intézet egy külön interaktív térképet is üzemeltet, amin meg vannak jelölve azok a helyek, ahova háziállattal lehet menni, ha valaki ki tud szökni kénytelen veszélyes környezetéből.

A törvényhozásban ezzel egy időben pár képviselő bemutatta az ún. PAWS (Pet and Women Safety – Kisállatok és Nők biztonsága) törvénytervezetet, amely azonnal több mint 235 támogatóra talált politikai oldaltól függetlenül.

A törvény bűncselekménnyé nyilvánítaná a háziállat szándékos fenyegetését azzal a szándékkal, hogy megfélemlítse a gazdáját az állat bántalmazásával vagy megölésével. Ezen kívül létrehoznának egy szövetségi támogatási programot, amely segítséget nyújt az áldozatoknak a háziállatok biztonságos elhelyezésében, segít az áldozatoknak az állatorvosi ellátás költségeinek megtérítésében, és határozottan hangsúlyozza, hogy az államoknak meg kell védeniük a családon belüli erőszak áldozatainak háziállatait is egyaránt.

Több mint az államok fele azonnal elfogadta a törvényjavaslatot a háziállatok jogszerű védelmére, de a szövetségi jogszabályok még ennél is szélesebb körűek lesznek, és fontos üzenetet továbbíthatnak arról, hogy az emberekkel vagy háziállatokkal szembeni erőszak nem tolerálható a civilizált társadalomban. Szerencsére nem ütköznek ellenállásba a kezdeményezések, hiszen egyszerűen nem lehet oka annak, hogy ne fogadjanak el olyan jogszabályokat, amelyek több erőforrást biztosítanak a családon belüli erőszak áldozatainak és háziállataik védelmének.

Az indítványozó képviselő reméli, hogy a PAWS törvénytervezetet az elkövetkező hónapokban szavazásra bocsátják. Véleménye szerint a nemzeti családon belüli erőszakkal szembeni tudatosság hónapja tiszteletére, valamint a sok emberi és állati áldozatra, akik megérdemlik a figyelmet, mindenkinek el kell köteleznie magát a legérzékenyebbek védelmében. Túl sok élet van veszélyben, ha nem cselekszenek.

És mi hol vagyunk még ettől? Pedig nálunk is sok élet van veszélyben.

Egy csivavát hagytak egy las vegas-i mosdóban – de valami sokkal rosszabbtól szabadult

A bántalmazott embereket befogadó menedékház új épületet adott át: az áldozat áldozatainak fogadására

Az állatkínzás és a családon belüli erőszak szorosan összefügg

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: huffingtonpost
A fotók illusztrációk!
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...