Hódmezővásárhely igyekszik humánusan kezelni a kóbor kutya kérdést

2012 után először tarthatnak ebösszeírást a városban, és önkormányzati támogatással csökkenthetnék a telepekről örökbe fogadott kutyák orvosi költségeit is az új gazdik számára – írja a délmagyar.hu.

Hódmezővásárhely régóta küzd bizony területein a járókelőket riogató kóbor kutyákkal, akik falkába verődve róják az utcákat. Akár kölykeit védő szukával is lehetett találkozni.

A kóbor kutyák kérdése mindenhol megosztó: míg páran tűzoltásként ellátják őket, mások szívesebben szabadulnának tőlük, de hosszú távú, jó megoldást egyik sem jelent.

A délmagyar.hu írta meg, hogy a város szorgalmazta egy állatvédelmi kerekasztal-beszélgetés összehívását. Ezt augusztus elején tartották meg az önkormányzat, öt vásárhelyi állatvédelmi egyesület, Borka Attila főállatorvos és az ebrendészeti telep részvételével arról, hogyan tudná a város segíteni a helyi állatvédelmi szervezeteket. Ezek az egyesületek éves szinten 400 kutyával és macskával foglalkoznak a városban.

Arra jutottak, hogy ezt követően rendszeresen konzultálnak, ebösszeírást tartanak, és megoldást keresnek az utcára tett kutyák problémájára. Felmerült az ebrendészeti hozzájárulás bevezetése is, de ezt meg kell vizsgálnia az önkormányzatnak, hogy ne azt érjék el, hogy ezáltal még több kutya kerüljön az utcákra.

Az együttműködés részleteire kitérő tervet az októberi közgyűlésre kell kidolgoznia a polgármesteri hivatal munkatársainak.

Szóba került az is, hogy az ebrendészeti telepről elhozott állatoknak csökkentsék az orvosi díját. Borka Attila elmondta, hogy a költségeket a hatóság írja elő, ezeket a közgyűlés nem tudja megváltoztatni, azonban ennek átvállalásáról vagy erre vonatkozó támogatásról lehet tárgyalni.

Magyar József, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. vezetője az ebrendészeti telep működéséről tájékoztatta a közgyűlést. Kiderült, hogy 2014-től mostanáig összesen 18 kutyát kellett elaltatniuk. Ezt akkor teszik meg, ha egy állat 30 napnál tovább tartózkodik a telepen.

Budapesten még rosszabb a helyzet, de egy vizsgálat bizonyította: az ő problémájukat is meg lehetne oldani –70 méternyi metró pénz kellene rá.

 

Egyéb híreink:

Senki sem tudja, hol végződik a futtató és hol kezdődik a játszótér Szegeden

Metrón szülte meg 9 kölykét egy kóbor kutya

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: délmagyar.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...