Qingdao városa bevezette az „egy kutya” irányelvet

A város vezetése az „egy gyerek” irányelv után a kutyatartást is korlátozni kívánja. Háztartásonként egy eb tartható, a többit pedig örökbeadással foglalkozó ügynökségeknek kell leadni. 

A korlátozás mellett mintegy 40 fajtát is tiltólistára vettek, ezek közé tartozik a tibeti masztiff, az akita és a német juhászkutya is.

Kína az elmúlt évtizedekben az „egy gyerek” irányelvvel harcolt a túlnépesedés ellen, most a növekvő háziállattartásnak akarnak gátat szabni. Állítólag a megnövekedett kutya populáció zavarja a lakosokat, és gyakrabban fordulna elő támadások, bár a felmérés forrása nem megtalálható.

Az elmúlt években Kínában valóban emelkedett a házikedvencet tartók száma, ahogy a középréteg életminősége javul, vannak megtakarításai, szívesen vesznek magukhoz kutyát vagy más háziállatot. A legtöbb kisállat tartó 45 év alatti, 2015-ben 100 millió kedvencet tartottak számon, ennek 62%-a kutya, 19%-a pedig macska volt. Évente 10%-al emelkedik a kutyatartók száma.

A felháborodott tulajdonosok azonnal léptek, és az egy gyermek irányelv drákói szigorához hasonlították a korlátozást. Tiltakoznak a várható intézkedések ellen, amelynek biztosan része lesz bizonyos kutyák elaltatása. Mások a tiltólistára került fajták ellen emelnek szót.

Az új szabályoknak van pozitív vonatkozása is: a kutyák kínzására, elhagyására és a rossz bánásmódra vonatkozóan is bírságokat is állapítottak meg, ami 2000 yuan (80,000 forint) kezdeti bírságot szab ki, míg az ismételt elkövetőktől azonnal elkobozzák a kutyáikat.

Az összes kutyát regisztrálni kell a hatóságoknál, de ahol egynél több kutya van a családban, ott csak egyet lehet megtartani, a többit le kell adni örökbeadással foglalkozó ügynökségeknek. A kutyatartók rávilágítanak arra, ami az új törvénnyel várhatóan együtt jár majd: ha a több kutyát tartóktól örökbeadás útján átkerülnek a kutyák azokhoz, akik eddig nem tartottak kutyát, attól még az állatok szám nem csökken, maximum hosszú távon állítja meg a növekedést, de addig is családtagokat szakítanak szét.

 

Más hírek a régióból:

Egy kínai milliomos minden pénzét kutyák megmentésére költötte

Betiltják a kutyahúst a yulin-i fesztiválon

Hátizsákjában az oviba csempészte a kóbor kutyát a kislány, hogy megtarthassa

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás:  The Guardian

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...