Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi áll a fekete kutya – effektus mögött?

Több felmérés és tanulmány is igazolta: hajlamosak vagyunk pusztán fizikai jegyek alapján megítélni az állat személyiségét, így a világos szőrű kutyákat általában barátságosabbnak tartjuk, míg a fekete színt az agresszióval párosítjuk. Sokan meglepődnek, mikor szóba kerül, az ún. fekete kutya szindróma, pedig tény, hogy a fekete kutyák gyakrabban kerülnek sintértelepre, menhelyre, mint világosabb szőrű társaik, nehezebb örökbe adni őket, és magasabb az altatási statisztika is náluk. És hogy miért? Mutatjuk.

A fekete kutya szimbolikája a nyugati kultúrában

– A fekete színt legtöbbször valami negatív érzéssel kapcsoljuk össze. Mai szóhasználatunk is bizonyítja: Feketén látja a világot, aki csak a rosszat veszi észre. Bűnöset, törvénytelent jelent a feketemunka, feketepiac, fekete mágia stb. és szerencsétlenségre utal a fekete macska, kutya, holló, varjú, tulajdonképpen, mint a halál előhírnökei.

– A fekete színt az ember már a kezdetektől összekapcsolta az őskáosszal és halállal. Az irtózás a feketétől a lelkünk mélyén lapuló, ősi félelem a gonosztól, ördögitől, elmúlástól.

– A fekete tulajdonképpen nem is szín, hanem a színek hiánya, maga a sötétség, amely a fény, vagyis az élet ellentéte. Az ókori mitológiák és a Biblia túlvilága is sötét.

– Az egyiptomi és a görög mitológia alvilági istenei Ozirisz, Anubisz és Hádész színe a fekete. Kutya maga az alvilág őrzője is, a háromfejű Kerberosz.

– Hieronymus Bosch A gyönyörök kertje triptichonjának jobb szárnyán a Poklot ábrázolta, melyben fekete, kitinpáncélos, alvilági kutyák marcangolják a halott tetemet.

– Danténál is fekete kutyák tépik szét a Pokolban a bűnöst:

S megtelt a táj mögöttük, a borusból
fekete éhes és futó ebekkel,
mint agarat ha oldanál a guzsból.
S arra, kit imént fáradság lepett el,
ki meglapult: ráestek tépni foggal;s hurcolták fájó tagjait, sebekkel. (Dante: Isteni színjáték, A Pokol)

Mi azonban ezekre mind rácáfolnánk és íme 10 ok, hogy miért jó fekete kutyát választani!

1. Könnyű megtalálni a hóban.

2. Elnyeli a hőt.

3. Egy fekete kutya mellett karcsúbbnak tűnhetsz.

4. Lehet vele éjszaka bújócskázni.

5. Soha nem tűnik koszosnak.

6. Minden ruhádhoz megy.

7. A gyönyörű fekete kabátodon nem látszik a szőre.

8. Szalonképes minden alkalomra.

9. Egy sötét, téli estén jó hozzá bújni, ha fázol.

10. Egy fekete kutya is éppen olyan szerető, hűséges és megbízható eb, mint világosabb színű társai, mert ugye nem a külső számít.

 

(Kutyabarát.hu)

Fotók: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...