Csernobil kutyái – és a leszármazottak

31 éve ezen a napon következett be az egyik legsúlyosabb következményekkel járó nukleáris katasztrófa Ukrajnában. Rengeteg kárt szenvedett a környezet – ember és állat egyaránt. De vajon mi a helyzet az ott maradt csernobili kutyákkal? Számuk ugyanis akár mára elérheti az ezret is. 

Általános tévhit, hogy a Csernobili nukleáris erőműben nincs élet – több mint 3500 ember dolgozik minden nap és mintegy 250 kóbor kutya él az alapok között. Ezeket az állatokat szinte mindenhol megtalálhatjuk, még az ellenőrzött, belső területeken is.

A robbanás után a Szovjetunió egy 30 kilométeres zónát vont az erőmű köré, több mint 120 ezer embert evakuáltak, akik szinte semmit nem vihettek magukkal – kedvenceiket is egytől egyig hátra kellett hagyni.


Az egyik legrégebbi kutyás fotó Csernobilból, néhány héttel a robbanás után készült

Később a katonák azt a parancsot kapták, hogy minden élőlényt lőjenek le, de ezt egyszerűen képtelenség volt végrehajtani ekkora területen. A katasztrófát túlélt kutyák ekkor egyszerűen beköltöztek a védett zónán belülre.

 

 

 

 

 

 

 

Az ott dolgozók mostanra gyakorlatilag örökbe fogadták a túlélő kutyák leszármazottait, ételük maradékát mindig összespórolják nekik. Az erdőből szállították be őket rendszeresen az erőműbe, a farkasok és az élelem hiánytól megvédve őket. 


Több kutya mára hibridnek tekinthető a farkasokkal való összekeveredésnek köszönhetően

A kutatók szerint egyszerűen hihetetlen, a gazdátlan ebeknek mekkora populációja él már ott.

Ukrajna amúgy is küzd a kóbor kutyák problémájával, csak Kievben 30 ezer kutya él az utcán, de a csernobili kutyák mások. Az élelem hiány miatt rettenetesen alul tápláltak, orvosi ellátásra lenne szükségük, és a ragadozók támadásának, de a faji keveredésnek is gyakran vannak kitéve.

A 250 kutya csak az, aki az erőmű közelében él, rajtuk kívül több mint 225 kutya él az azt körülvevő városrészben, és többszáz másik lakik a különböző biztonsági ellenőrző pontok közelében a védett zónán kívül.

A kilátástalanság miatt az erőmű vezetése alkalmazott egy dolgozót, hogy fogja össze és ölje meg a kutyákat, mert nincs meg az alap semmilyen más megoldáshoz. De az alkalmazott megtagadta a feladatot.

Sajnos minden évben nő a szaporulat. Mára az egyetlen esélyük az ott dolgozó munkások maradtak. A vadállatokkal való keveredés miatt azonban a dolgozók is veszélybe kerülhetnek és esetlegestámadásoknak vannak kitéve.


Érdekesség, hogy a legtöbb kutya 4-5 életév alatt van, nincsenek érettebb egyedek

2017-ben egy alapítvány felvállalta, hogy koordinálja a problémát. Állatorvosokat tervez a helyszínre vitetni, hogy adminisztrálják és ivartalanítsák az ott élő állatokat.

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: cleanfutures.org
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...